АgriTech Market 2018: 2017 задава нови отправни точки за пазара на агротехника

АgriTech Market 2018: 2017 задава нови отправни точки за пазара на агротехника
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. В шеста част обръщаме внимание на анализа на миналата година от страна на фермерите, производителите и търговците на агротехника. 
 
„За нас 2017 беше една добра година. Успяхме да запазим и дори да подобрим пазарния си дял, благодарение на упорита работа и предлагането на нови услуги в полза на клиентите – 5 години удължена гаранция, специални условия за финансиране, различни пакети с услуги за интелигентно земеделие (FarmSight) и др“, коментира Стефан Христов от „Мегатрон“ ЕАД.
 
 
Според някои от търговците резултатите от 2017 г. могат да бъдат сравнени с 2014 г., в която пазарът на земеделска техника заработи на пазарни принципи и се заложи основата на финансиране извън европейските програми.
 
„Въпреки ръста, който пазарът на агротехника отбеляза през миналата година спрямо 2016-а, реализираните обеми земеделска техника са далеч от обичайните за България. Ниските изкупни цени на продукцията са един от основните фактори, определящи това. Липсата на яснота, регулярност и прозрачност по мерките на ПРСР, свързани с подпомагането на инвестиции в техника, също допринася за този депресиран пазар”, посочва изпълнителният директор на „Интерагри” Даниел Минев.
 
 
„За нашата компания ситуацията не е по-различна от общата. За радост пазарите ни в чужбина запълват свиването в България. Това свиване ние компенсираме с нови наши разработки, различни от предлаганите досега. Анализите сочат, че имаме ръст около 10% спрямо 2016 г. Това се дължи главно на увеличения износ, новите продукти и големия дял на резервните части и ремонти на стари машини“, коментира инж. Рашид Узунов от „Раломекс“.
 
 
Според търговците увеличението в търсенето на трактори, които са значително по-ниска и по-бързо възвръщаема инвестиция от инвестицията в комбайни, се дължи на това, че земеделските стопани са се насочили към преоборудване на автопарковете си. „По-големите инвестиции останаха за бъдещ период“, смята Деян Данов от „Агрола“ ООД.
 
Според анализа на данните от националното допитване на Tractor.BG, през 2017 г. 38 процента от земеделските стопани, участвали в проучването, са купили нови трактори.
 
За полското производство тракторът, който изнася по-голямата част от работата, трябва да е хубава марка, счита зеленчукопроизводителят от Плевенско Валери Велев. „По-малките машини гледам да са възможно по-изгодни, но не евтини. Не се хвърлям на супер скъпи машини, защото обикновено ги карат хора, които не ги жалят“, казва той.
 
 
Според стопаните обаче българските производители имат какво още да дадат, особено по отношение на цените.
„Има такива, особено за зърнопроизводството, които предлагат инвентар на цената, която е почти същата, като на чуждите фирми. Въпросът е, че на тях им е трудно да конкурират мултинационалните компании“, каза земеделският производител Христо Цветанов.
 
 
„Наблюдавахме и спад в продажбата на инвентар, особено през първата половина на 2017 г. Тази пазарна ситуация ни доведе до почти същия финансов резултат, като през 2015 г., което на практика е един много добър резултат, към който се стремят почти всички останали компании за продажба на техника“, посочи Деян Данов, управител на „Агрола”.
 
 
 
„Ситуацията на пазара към момента е оптимистична. Консервативен оптимизъм. Трудничко е, но е нормално. Не тръгнаха програмите, от които фирмите очакваха да дойдат големи сделки, но това не стана. Разчита се на текущи продажби, но който не е оценил правилно пазара, ще му бъде трудно“, смята Георги Русев от „Меркурий Агро“.
 
Дори търговците на техника за животновъдство отчитат положително развитие през 2017 г.
„Годината беше добра и от гледна точка на производствените резултати, има ръст в цените на изкупното мляко, но земеделците и животновъдите срещат не малко трудности среализиране на продукция си. Важно е за всички нас пазарната ситуация да се нормализира”, каза Николай Стефчов, собственик и управител на „Агритоп“.
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.