АgriTech Market 2018: При самоходните пръскачки има нов лидер

  • 376
  • 0
  • Новини
АgriTech Market 2018: При самоходните пръскачки има нов лидер
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. Представяме ви втората част от текста, в който ще се запознаете с данните от КТИ за новорегистрираните самоходни пръскачки и товарачи през 2017 г. и съпоставка с предишни години. 
 
 
От 2012 г. досега, според официалните данни на КТИ, продажбите на този вид машини са имали един значителен спад – през 2016 г., когато новорегистрираните нови самоходни пръскачки са били 38 броя. Пикът е бил, естествено, през 2015 г. Тогава са отчетени 68 броя нови самоходни пръскачки. През 2017 г. броят им е 47.
 
Източник: КТИ
 
В София-град, Плевенско и Силистра са регистрирани по 8 машини, 5 във Варненско, а по 4 във Велико Търново и Добрич. 2 са отчетени в Бургаско, а във Видин, Враца, Ловеч, Пловдив, Русе,Търговище, Хасково и Ямбол са по една.
Лидер през тази година е MAZZOTТI с 10 регистрирани, следван от BERTHOUD и JOHN DEERE с по 8 броя.
 
По 3 са регистрирани от марките HARDI, CAFFINI, BATEMAN и HORSCH.
През 2017 г. са регистрирани 2 самоходни пръскачки от марката AMAZONE, а по 1 от марките CARUELLE,CHALLENGER, ARTEC, AGRIFAC, KVERNELAND, PROJET и MASCHIO GASPARDO.
 
Любопитно наблюдение може да се направи върху марките самоходни пръскачки. Както се вижда от числата JOHN DEERE и TECNOMA са лидери, поне за последните години. През силната 2015 г., когато двете марки, заедно с BERTHOUD оформят челната тройка (JOHN DEERE – 17, BERTHOUD – 11, TECNOMA –8), машините от марката MAZZOTTI са 6 броя. Година по-късно, единствено TECNOMA има реализирана двуцифрена бройка от всички – 11. Тогава пръскачките JOHN DEERE са 6, а MAZZOTTI има 5, а BERTHOUD– 2.
 
Източник: КТИ
 
Нещата съвсем се преобръщат през миналата година. Лидер по брой регистрирани самоходни пръскачки е MAZZOTTI с 10 броя, а веднага след тази марка се нареждат JOHN DEERE и BERTHOUD с по 8 броя. Отличникът от „слабата“ 2016 – TECNOMA няма отчетени бройки през 2017 г.
 
 
Товарачи 
В този сегмент от агротехниката се наблюдават любопитни колебания. От една страна има повишение в регистрациите и на челните, и на телескопичните товарачи, но от друга, се отбелязва спад при различни марки, за сметка на други. Същото важи и за различните области на страната.
 
Най-много челни товарачи са регистрирани в София-град, но най-голям ръст се отчита във Варненско. При телескопичните машини София-град е отново водещ по регистрирани товарачи, но в Плевенско и Бургаско се отчита ръст и то съществен на фона на останалите области.
 
Източник: КТИ
 
Като цяло телескопичните товарачи, регистрирани през миналата година са с 46 повече спрямо година по-рано и бройката за 2017 г. е 243, докато челните товарачи общо са повече с един за цялата година – 110.
 
Източник: КТИ
 
 
Източник: КТИ
 
Впечатление прави, че от 12 марки челни товарачи 50% са на минус от 2016 г., а две са запазили нивата на годишна база.
 
Източник: КТИ
 
От 19 марки телескопични товарачи (включително „други“), 8 са на минус, а две въобще не са имали регистрации през 2017 г. От друга страна, първите три са отбелязали сериозни ръстове.
 
Източник: КТИ
 
 
Тази марка е с добра реализация през 2017 г., що се отнася до телескопичните товарачи. MANITOU,която е на втора позиция, има регистрирани 66 телескопични товарача и отчита най-голям ръст спрямо 2016 г.
 
Номер 3 в предпочитаните марки товарачи е BOBCAT. Тази марка е на първото място по регистрирани челни товарачи през отминалата година с 29 машини и е една от малкото с ръст спрямо 2016 г.