АgriTech Market 2018: Всички погледи са отправени към новите технологии

АgriTech Market 2018: Всички погледи са отправени към новите технологии
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. В девета част от проекта обръщаме внимание на тенденциите за използването на нови технологии от земеделските производители от различните сектори в селското стопанство. 
 
Общата нагласа е, че тази година няма да бъде от най-силните по отношение на търсене на машини за зърнопроизводството. Първата причина е отново, че в този сектор няма класирани проекти по мярка 4.1, а втората причина е, че рентабилността в сектора за изминалата стопанска година 2016/2017 не беше много добра по думите на самите зърнопроизводители.
 
На места в страната имаше и добри добиви, а при пшеницата бяха и рекордни, но себестойността е доста висока и цените са относително ниски, а при култури като рапица и слънчоглед на много места имаше и провали, особено в Южна България. Това според сектора ще се отрази в лека степен и на купуването на машини.
 
„Тази година ще бъде не по-малко трудна от 2017-а. Прогнозните цени на земеделска продукция се запазват на екстремно ниски нива, в същото време рентите са високи, което неминуемо ще даде отражение на пазара през 2018 г.
 
Ако земеделските производители не коригират надолу наемните цени на земята, очаквам още по-голяма стагнация, последвана от фалити. Тъй като през 2018 г. не са предвидени средства за субсидиране на купуването на земеделска техника за зърнопроизводители, все по-трудно ще се отделят средства за инвестиране в нова техника. Предвид факта, че над 90%
от фермерите в България са зърнопроизводители, пазарът ще остане свит и през 2018 г.“, смята Стефан Христов от „Мегатрон“ ЕАД.
 
 
Въпреки че според общото мнение комбайните няма да са на първо място по търсене през настоящата година, голяма част от стопаните ще се насочат към купуване на хедери и адаптери за различните видове култури, предвиждат от бранша. Причината за това е, че протеиновите култури станаха апетитна ниша сред стопаните заради субсидиите за тези култури.
 
Старите комбайни могат да прибират този вид култури, но адаптери ще трябват, смята зърнопроизводителят Ангел Вукодинов.
„Нашите наблюдения показват, че има и пазар на комбайни втора употреба, за които също се търсят хедери”, отбеляза изпълнителният директор на „Металагро” Найден Йосифов.
 
 
 
Елисавета Маркова от „Варекс” посочва свое наблюдение. Според нея в световен мащаб има тенденции за обновяване на технологията за производство в земеделието като цяло. 
 
„Българските фермери следят тези тенденции и забелязваме, че има две категории фермери - едните решават да се доверят на новите технологии, а другите продължават досегашните наложени практики в земеделието и свързаните с него производства”, отбелязва Маркова.
 
В България доста от стопаните вече проучват, а някои дори използват, no-till и strip-till технологиите, където е необходим специфичен инвентар.
 
„Доста от колегите се вглеждат в тази посока. Така че там ще има, макар и различно от масовото, което познаваме при инвентарите, движение“, прогнозира Димитър Мачуганов.
 
Въпреки плахите опити спрямо използването на нови технологии има какво да се желае – 55 процента от участниците в допитването на Tractor.BG споделят, че не използват нови технологии и софтуер в работата си, а едва 24 на сто са посочили, че са инвестирали в прецизно земеделие.
 
 
 
 
Тази тенденция обаче тепърва ще се развива, защото земеделците търсят начини за оптимизация на разходите в стопанствата си все по-усилено. Дигитализирането, използването на новите технологии и масиви с данни е неизбежното бъдеще.
 
„Все повече земеделци се интересуват от модернизиране на пръскачките в своите стопанства, но не просто техника, а машини, които ще запазят стойността си във времето и ще бъдат една добра инвестиция за стопанството“, казва управителят на НИК Иво Куманов.
Според него така се осигурява оптимизация на разходите на стопаните, а това е от съществено значение, особено ако ще се върви към пазар без субсидии.
За оптимизиране на разходите има наблюдения и директорът на Тайтън Машинъри България – Филип Цветков.
 
 
В това разнообразие от техника, което се предлага на пазара, един от факторите, които според доставчиците би трябвало да дава превес за окончателното решение за покупка, е близостта на сервизна база за поддържане до мястото на ползването на техниката.
„Зад продажбата на всяка нова техника е необходимо да стои екип, който да я въведе в експлоатация, да обучи клиента как да я използва максимално ефективно за постигане на желания краен резултат и да бъде наличен и навреме да отстрани повреда, ако се появи такава по време на експлоатацията”, отбелязва Елисавета Маркова, управител на „Варекс”.
 
 
 
„Оптимист съм за тази година. Хората станаха много образовани и търсят ефективни и високопроизводителни машини. Ние продаваме в средния клас машини. Хората повече наблягат на по-прецизни, по-качествени пръскачки и на торачки в този клас за качествена обработка на разсада. Знаят, че без качествено торене и пръскане, няма да се получат нещата“, смята Георги Русев от „Меркурий Агро“.
 
Това важи със същата сила и за използването на семена, препарати и торове. Стопаните са напълно наясно, че дори да използват качествени машини, целият труд, който полагат може да отиде на вятъра, ако семената, торовете и растителната защита, която прилагат, не са висококачествени и продуктивни.
 
 
Има доста фактори, обаче, които правят прогнозата за развитието на настоящата година малко или много трудна. Част от тях са липсата на снежна покривка тази зима, продължаващото договориране по втория прием на мярка 4.1, ниски изкупни цени на земеделската продукция.
 
„Въпреки това, нашите очаквания са да има запазване и леко покачване на обемите на реализирана нова техника. Машинният парк в страната е изключително амортизиран и много машини се нуждаят от подмяна. Работим активно заедно с NEW HOLLAND за подпомагане на инвестициите на земеделците по всички възможни начини. Специалните програми за финансиране, 5-годишна удължена гаранция и преференциални условия на поддръжка определено са в помощ на земеделците и все повече фермери се отказват от чакане на програми и инвестират в бизнеса си с наша помощ, за да бъдат печеливши в тези трудни условия”, споделя изпълнителният директор на „Интерагри” Даниел Минев.
 
Друго наблюдение на търговците е, че стопаните стават все по-прецизни, проучват внимателно и обръщат внимание на детайлите.
„Тази година очакваме фермерите да избират внимателно техниката, която купуват и да се ориентират все повече към високотехнологични машини, които не само да им служат вярно, но да им дават технологично предимство пред техните колеги, тъй като добрата техника и подготвеният персонал стават все по-важни в днешно време, когато интервалите за работа на полето са силно променливи“, посочва Иво Куманов, управител на НИК.
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.