Агритехника 2015: Комбайнът CLAAS LEXION 700 стана Машина на годината 2016

Агритехника 2015: Комбайнът CLAAS LEXION 700 стана Машина на годината 2016
На Агритехника 2015 CLAAS получи отличието „Машина на годината 2016“ за серията LEXION 700. Така титлата в категория Комбайни отново отиде при водещия производител на комбайни в Европа. 
 
Призът „Машина на годината“ се връчва ежегодно на Агритехника в Германия или на изложението SIMA във Франция от жури, съставено от 19 редактори по специалност Техника от осем европейски страни.Отличия за иновации при селскостопанската техника се връчват в 16 различни категории. 
 
В категорията Комбайни CLAAS отново стана победител. Още на SIMA 2015 титлата „Машина на годината 2015“ бе получена от комбайн TUCANO на CLAAS. Сега новата серия LEXION 700  се окичи с титлата „Машина на годината 2016“. Журито спомена специално неговите технически нововъведения като 4D почистването и автоматични контрол на потока материал, които по повод на Агритехника вече бяха отличени с DLG-сребърен медал. 
 
4D почистването бе разработено за жътва по неравни полета – с цел равномерно запълване на обратното връщане, подготвителната дъска и ситата при движение под наклон. 4D почистването се състои от два компонента – управление на клапите в зависимост от наклона и автоматично управление на вентилаторите. Ако машината е снабдена с 4D почистване, тя има допълнителна двойка роторни клапи. Активното управление на роторните клапи се осъществява в зависимост от напречния и надлъжен наклон на машината, както и на моментното натоварване на сепарирането и почистването. Всяка половина от сегментите на роторните клаписе отваря или затваря автоматично, в зависимост от това от горната или долната страната на наклона се намира.
 
За да се разпознаят своевременно критични върхови натоварвания, CLAAS разработи за LEXION 700 освен това и автоматичен контрол на потока материал. При него се контролират и изравняват оборотите на двигателя, APS вършачката и сепарирането на остатъчните зърна ROTO PLUS. В случай на нужда захранващият канал, хедерът и изпразването на бункера за зърна се изключват автоматично, за да се избегне опасността от авария.
 
„CLAAS са първенци при комбайните в Европа. Това отличие е едновременно похвала, но и стимул за целия екип около LEXION”, изтъкна със задоволство Клаус Шефер – продуктов мениджър Комбайни в CLAAS Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!