Агритоп показа как правилно да оборудваме животновъдна ферма (ВИДЕО)

  • 1905
  • 0
  • Новини
Агритоп показа как правилно да оборудваме животновъдна ферма (ВИДЕО)
По време на първата Академия за фермери, която се проведе през месец април, животновъди подробно се запознаха с оборудването на фермата домакин. Фирма Агритоп представи цялостно изградения от тях обект и даде ценни съвети за проектиране и изграждане на животновъден обект, които фермерите следва да имат предвид при решение за такъв род инвестиция:
 
“В момента се намираме в доилна зала Delaval 2*8 с компютърна система All Pro и част от вас са в чакалнята, която е съобразена според групите животни, да има достатъчно пространство и самите животни да могат да изчакват , за да бъдат заредени”, обясни Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп ООД.
 
Разгледаното оборудване в доилната зала е среден клас и то може да бъде специфицирано и допълнено според изискванията на клиента, поясни Момчил Тасков: Управлението на доилната зала става от две управления в началото - MPS 610 и MPS 680. Имаме автоматично сваляне на автоматите и разпознаване на животните, което записва информация като литри, разгоненост на животното. Това става възможно с монтираната оборна антена, която работи в реално време. 


 
Залата е оборудвана с колектори 5830 мл., като чашките за измиване са сгъваеми, което е съществено преимущество, тъй като дава по-добър достъп на доячите до животните. Млекомерите в тази доилна зала са последно поколение млекомери на Delaval, които отчитат проточността на млякото.
 
„На излизане от доилната зала е разположена селекционна врата, която може да отдели животните, които сме преценили и имат някакъв проблем с копитата, вимето или има нужда от заплождане. Залата е оборудвана и с поилка от която те могат да си осигуряват вода в рамките на час. Вратата е с много голяма надеждност и помага много на доячите“, посочи експертът от Агритоп.

 
Специално място  е отделено на хигиената след доене, с оборудваните вани за копита, където животните се почистват с препарат веднага след доенето.
 
Участниците в Академията разгледаха и млечното отделение, където е позиционирано миещото устройство на доилната зала: Искрено го препоръчвам на повечето хора с големи доилни зали, тъй като препаратите най-добре работят при 60-70 градуса и това помага за ефективното измиване на добра цена. Препаратите, които измиват при ниска температура, стоят по-високо ценово и измиването ще ви излиза по скъпо. С времето това ще ви се изплати със сигурност”, обясни Момчил Тасков.
 
От Агритоп специално акцентираха на важните моменти, които трябва да съблюдава фермера при купуването на хладилен танк: Когато решите да си купувате охладителен танк трябва да знаете няколко неща. Хубаво е да знаете колко доенето ще правите - 2 или 3. Колко пъти ще ви вземат млякото на 2 или 4 доенето и по колко мляко ориентировъчно ще доите. За вас е важно до 2-рия час да сте охладили млякото, тъй като дотогава е бактерицидната фаза на млякото, след което броят на микроорганизмите се повишава, посъветва Тасков.

 
В тази връзка е изключително важно компресорът на охладителния танк  да е съобразен с неговият капацитет и в никакъв случай да не бъде по малък. Също така следва да бъде разположен навън, защото, лятото при повишаване на температурата, той допълнително загрява, а това може да доведе до повишаване киселинността на млякото и то да бъде върнато.
 
Фермерите в Академията проявиха голям интерес към робота за хранене на телета, с който е оборудвана фермата, която те разгледаха. От представянето стана ясно, че след неговото въвеждане, смъртността на телетата рязко е намаляла и фермата е решила един сериозен за нея проблем.
 
“Тук хората са много доволни. Нямат подрискване на телетата, което е много важно. Има няколко програми, които самият фермер си залага и може да обслужва до 50 животни. Чиповете, които се слагат на телетата,, след тяхното отбиване просто се сменят на друго теле, което е ограничило консумативите до минимум. Роботът може да работи със сухо или сурово мляко, като единствено фермерът избира кой от двата варианта на хранене предпочита. Като може да бъде оборудван и с приставка, чрез която с млякото, телето да получава и антибиотици, ако се налага лечение“, разказа Момчил Тасков.

 
За изграждането на фермата и впечатленията си от работата с фирма Агритоп разговаряхме с Галя Петкова, ръководител във фирма Жим ООД, която бе и домакин на практическите обучения по време на Академията. Тя сподели, защо е важно фермерите да инвестират в такъв тип оборудване, което разгледаха и обучаващите се животновъди: “На първо място е млякото - защото то е най-важно при едно млечно производство. Сега може да си следим всеки ден млякото, а преди разчитахме на контрола на асоциацията, който се осъществяваше веднъж месечно и на него виждахме колко мляко е дала всяка крава, което е крайно неточна информация. Софтуерът сега ни дава много информация и ние може да си следим млеконадоя на всяка една крава за целия ден, дава ни прогнозен млеконадой, изчислява дни на следващо разгонване. Ползваме и чипове за активност, които са ни изключително полезни.

 
Галя Петкова даде и своята оценка за работата си с фирма Агритоп, с която са изградили съвместно фермата: “С Агритоп работим от доста време още преди да започнем работа по този проект. Изключително лоялни, оказват ни помощ със съвети и ни дават информация за нови неща, които са навлезли в тази сфера. В бъдеще отново ще работим с тях, тъй като ни предстои изграждане на нов обор с капацитет 233 дойни крави и отново с тяхна помощ ще го изградим.”
 
Мнение относно работата си с Агритоп сподели и Мариел Мерджанов, който участваше в първата Академия за фермери и който е управител на изцяло нова ферма в село Желязно, Пловдивска област, която функционира от съвсем от скоро: Доволен съм от съвместната си работа с фирма Агритоп. Все още има неща които доизчистваме, възникват проблеми, но те се отзовават бързо, но това е нормално за нова ферма. Както се казва те са ни на 24 часа разположение.

 
От направеното обучение на фирма Агритоп по време на Академията за фермери стана ясно, че инвестирането в модерно оборудване дава на животновъдите нещо много ценно: ефективно управление, гъвкавост при взимане на важни решения, висок контрол и ново на хигиената, все фактори, гарантиращи ефективност във фермата, независимо от външните обстоятелства на средата в която тя е поставена във всеки един момент.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!