Агритоп показа как правилно да оборудваме животновъдна ферма (ВИДЕО)

Агритоп показа как правилно да оборудваме животновъдна ферма (ВИДЕО)
По време на първата Академия за фермери, която се проведе през месец април, животновъди подробно се запознаха с оборудването на фермата домакин. Фирма Агритоп представи цялостно изградения от тях обект и даде ценни съвети за проектиране и изграждане на животновъден обект, които фермерите следва да имат предвид при решение за такъв род инвестиция:
 
“В момента се намираме в доилна зала Delaval 2*8 с компютърна система All Pro и част от вас са в чакалнята, която е съобразена според групите животни, да има достатъчно пространство и самите животни да могат да изчакват , за да бъдат заредени”, обясни Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп ООД.
 
Разгледаното оборудване в доилната зала е среден клас и то може да бъде специфицирано и допълнено според изискванията на клиента, поясни Момчил Тасков: Управлението на доилната зала става от две управления в началото - MPS 610 и MPS 680. Имаме автоматично сваляне на автоматите и разпознаване на животните, което записва информация като литри, разгоненост на животното. Това става възможно с монтираната оборна антена, която работи в реално време. 


 
Залата е оборудвана с колектори 5830 мл., като чашките за измиване са сгъваеми, което е съществено преимущество, тъй като дава по-добър достъп на доячите до животните. Млекомерите в тази доилна зала са последно поколение млекомери на Delaval, които отчитат проточността на млякото.
 
„На излизане от доилната зала е разположена селекционна врата, която може да отдели животните, които сме преценили и имат някакъв проблем с копитата, вимето или има нужда от заплождане. Залата е оборудвана и с поилка от която те могат да си осигуряват вода в рамките на час. Вратата е с много голяма надеждност и помага много на доячите“, посочи експертът от Агритоп.

 
Специално място  е отделено на хигиената след доене, с оборудваните вани за копита, където животните се почистват с препарат веднага след доенето.
 
Участниците в Академията разгледаха и млечното отделение, където е позиционирано миещото устройство на доилната зала: Искрено го препоръчвам на повечето хора с големи доилни зали, тъй като препаратите най-добре работят при 60-70 градуса и това помага за ефективното измиване на добра цена. Препаратите, които измиват при ниска температура, стоят по-високо ценово и измиването ще ви излиза по скъпо. С времето това ще ви се изплати със сигурност”, обясни Момчил Тасков.
 
От Агритоп специално акцентираха на важните моменти, които трябва да съблюдава фермера при купуването на хладилен танк: Когато решите да си купувате охладителен танк трябва да знаете няколко неща. Хубаво е да знаете колко доенето ще правите - 2 или 3. Колко пъти ще ви вземат млякото на 2 или 4 доенето и по колко мляко ориентировъчно ще доите. За вас е важно до 2-рия час да сте охладили млякото, тъй като дотогава е бактерицидната фаза на млякото, след което броят на микроорганизмите се повишава, посъветва Тасков.

 
В тази връзка е изключително важно компресорът на охладителния танк  да е съобразен с неговият капацитет и в никакъв случай да не бъде по малък. Също така следва да бъде разположен навън, защото, лятото при повишаване на температурата, той допълнително загрява, а това може да доведе до повишаване киселинността на млякото и то да бъде върнато.
 
Фермерите в Академията проявиха голям интерес към робота за хранене на телета, с който е оборудвана фермата, която те разгледаха. От представянето стана ясно, че след неговото въвеждане, смъртността на телетата рязко е намаляла и фермата е решила един сериозен за нея проблем.
 
“Тук хората са много доволни. Нямат подрискване на телетата, което е много важно. Има няколко програми, които самият фермер си залага и може да обслужва до 50 животни. Чиповете, които се слагат на телетата,, след тяхното отбиване просто се сменят на друго теле, което е ограничило консумативите до минимум. Роботът може да работи със сухо или сурово мляко, като единствено фермерът избира кой от двата варианта на хранене предпочита. Като може да бъде оборудван и с приставка, чрез която с млякото, телето да получава и антибиотици, ако се налага лечение“, разказа Момчил Тасков.

 
За изграждането на фермата и впечатленията си от работата с фирма Агритоп разговаряхме с Галя Петкова, ръководител във фирма Жим ООД, която бе и домакин на практическите обучения по време на Академията. Тя сподели, защо е важно фермерите да инвестират в такъв тип оборудване, което разгледаха и обучаващите се животновъди: “На първо място е млякото - защото то е най-важно при едно млечно производство. Сега може да си следим всеки ден млякото, а преди разчитахме на контрола на асоциацията, който се осъществяваше веднъж месечно и на него виждахме колко мляко е дала всяка крава, което е крайно неточна информация. Софтуерът сега ни дава много информация и ние може да си следим млеконадоя на всяка една крава за целия ден, дава ни прогнозен млеконадой, изчислява дни на следващо разгонване. Ползваме и чипове за активност, които са ни изключително полезни.

 
Галя Петкова даде и своята оценка за работата си с фирма Агритоп, с която са изградили съвместно фермата: “С Агритоп работим от доста време още преди да започнем работа по този проект. Изключително лоялни, оказват ни помощ със съвети и ни дават информация за нови неща, които са навлезли в тази сфера. В бъдеще отново ще работим с тях, тъй като ни предстои изграждане на нов обор с капацитет 233 дойни крави и отново с тяхна помощ ще го изградим.”
 
Мнение относно работата си с Агритоп сподели и Мариел Мерджанов, който участваше в първата Академия за фермери и който е управител на изцяло нова ферма в село Желязно, Пловдивска област, която функционира от съвсем от скоро: Доволен съм от съвместната си работа с фирма Агритоп. Все още има неща които доизчистваме, възникват проблеми, но те се отзовават бързо, но това е нормално за нова ферма. Както се казва те са ни на 24 часа разположение.

 
От направеното обучение на фирма Агритоп по време на Академията за фермери стана ясно, че инвестирането в модерно оборудване дава на животновъдите нещо много ценно: ефективно управление, гъвкавост при взимане на важни решения, висок контрол и ново на хигиената, все фактори, гарантиращи ефективност във фермата, независимо от външните обстоятелства на средата в която тя е поставена във всеки един момент.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!