Агроекспертите стриктно ще следят проектите за закупуване на високопроизводителна техника

Агроекспертите стриктно ще следят проектите за закупуване на високопроизводителна техника

Занапред фермерите няма да могат да закупуват чрез проект високопроизводителна техника, ако експертите преценят, че тя не е по площта на обработваемата земя и капацитета на неговото стопанство. За това изискване, заложено в условията за кандидатстване, вече стриктно ще следят одиторите, информират от държавен фонд “Земеделие”, които пък се явяват като ментор за земеделските производители и по-добре от тях знаят какви машини им трябват.

Експерти от Разплащателната агенция са обяснили, че вече са изработили система за отстраняване на фалшивите оферти с надути цени за техниката. Системата нямало да допуска подобни нарушения занапред, които са правени досега в европрограмите както от фермери, така и от фирми-доставчици. И още нещо, важно за фермерите, които кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. Това е дефиниция за свързаност на лицата, която е само на Разплащателната агенция.

Пример: Може ли брат ми да ми достави техниката? Отговорът е: Възможно е. Няма пречки един земеделски производител да кандидатства и брат му, който е представител и доставчик на машини, да му предложи най-добрата оферта за продажба. За подобна сделка няма да има проблем, ако това е декларирано и след това е проверено от агенцията, обясняват експертите./Монт-прес