Агроекспертите стриктно ще следят проектите за закупуване на високопроизводителна техника

  • 13.03.2021 16:44
  • 248
  • 0
  • Новини
Агроекспертите стриктно ще следят проектите за закупуване на високопроизводителна техника

Занапред фермерите няма да могат да закупуват чрез проект високопроизводителна техника, ако експертите преценят, че тя не е по площта на обработваемата земя и капацитета на неговото стопанство. За това изискване, заложено в условията за кандидатстване, вече стриктно ще следят одиторите, информират от държавен фонд “Земеделие”, които пък се явяват като ментор за земеделските производители и по-добре от тях знаят какви машини им трябват.

Експерти от Разплащателната агенция са обяснили, че вече са изработили система за отстраняване на фалшивите оферти с надути цени за техниката. Системата нямало да допуска подобни нарушения занапред, които са правени досега в европрограмите както от фермери, така и от фирми-доставчици. И още нещо, важно за фермерите, които кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. Това е дефиниция за свързаност на лицата, която е само на Разплащателната агенция.

Пример: Може ли брат ми да ми достави техниката? Отговорът е: Възможно е. Няма пречки един земеделски производител да кандидатства и брат му, който е представител и доставчик на машини, да му предложи най-добрата оферта за продажба. За подобна сделка няма да има проблем, ако това е декларирано и след това е проверено от агенцията, обясняват експертите./Монт-прес