Агрополихим представи иновативна технология за прецизно торене на АГРА (видео)

Агрополихим представи иновативна технология за прецизно торене на АГРА (видео)

Акцентът на щанда на Агрополихим на АГРА 2017 г. бе 4К технологията за прецизно торене, която специалистите от компанията, разработиха специално за нуждите на българските земеделци. На огромен интерес от страна на фермерите се радваха още и новите серии течни торове, както и предложенията за гранулирани такива, които фирмата ще се опита да наложи все повече през тази година. Ръководителят на отдел „Агрохимия и почвознание“ Йордан Илиев разказа повече за иновативните продукти на компанията.

 

„На Агра тази година акцентираме върху течни торове – двете нови серии, които направихме, като вече се опитваме да достигнем до всички наши потребители, посредством това, че предлагаме малки разфасовки на нашите гранулирани продукти. Надявам се до края на месец март да пуснем опаковки с 1, 3 и 5 кг по агроаптеките, на всички гранулирани продукти, които предлагаме и разбира се на течните торове, които се предлагат в опаковки от 3, 5 и 10 литра“.

 

 

Агрополихим е компания, движена от иновациите. Специалистите разбират нуждите на българските фермери и се стараят да отговорят на всички техни изисквания, а като краен продукт, да представят цялостни решения, както за малките, така и за големите стопанства.

 

4К технологията

4К технологията за прецизно торенеобхваща четирите основни момента за правилно торене с минимални загуби или отговор на 4 прости въпроса – Какво? Кога? Колко? и Как?

 

След като отговорят на тези въпроси, земеделците ще могат да бъдат сигурни, че на растенията ще им бъдат осигурени необходимите хранителни елементи точно в момента, в който те имат нужда от тях. Също така количеството,необходимо за достигнане наоптималнитедобиви, спрямо потенциала на културата, ще бъде прецизирано максимално, като бъде избран и най-правилният начин за неговото подаване.

 

 

Относно логистиката и съхранението на течните торове, компанията се е погрижила за обезпечаването на своите клиенти със съдове за съхранение.

 

„По принцип това беше едно от най-големите препятствия, които спираше земеделците да използват този продукт. Това е така, тъй като ако те знаят как да го приложат, съответно логистиката и съхранението на продукта спираше от това той да бъде използван. Затова ние се опитахме да решим този проблем и смятам, че наистина се справихме, като вече предоставяме съдове на съхранение на нашите клиенти абсолютно безплатно“, разказа Илиев.

 

UAN

В момента компанията работи и за обогатяване на своя продукт UAN със сяра. Това е едно много познато и предпочитано решение, идващо от Запада, което започва да се използва все повече и от нашите земеделци. Агрополихим има пълния капацитет да задоволи нуждите на родните фермери.

 

„Успяваме да покрием цялата страна, тъй като преди 5 години, когато започнахме да работим, съвсем по груби данни, потреблението на течния азотен тор в България беше около 2500 тона, в момента то е на около 25 хил. тона, като очакваме да достигне до над 40 хил. Това е доста показателно за нашата работа и нашите търговци“, обясни Йордан Илиев.

 

PK

Друга иновация на щанда на компанията на Агра бе течният комбиниран тор PK.

 

„Като иновативен продукт отново акцентираме върху течния тор, който е фосфор и калий. Иновативен е, защото има такива еквиваленти, които са гранулирани продукти, но в течна форма. Много малко са продуктите, които се срещат именно в тази формула. Затова смятаме, че е иновативен продукт и технологиите, които разработваме се получават доста добре с него. Съответно иновацията е акцента в течния тор PK“, допълни Илиев.

 

Партньорство с институции

От 2 години компанията тества своите иновативни серии течни торове в сътрудничество с Института по зеленчукови култури в Пловдив, в лицето на проф. Хриска Ботева. Експертът е разработил няколко варианта за технологии при отглеждане на различни зеленчукови култури. Агрополихим си партнира и с Аграрния университет, с който също ще бъдат изведени опити с пролетни и есенни култури тази година. Всичко това помага на специалистите от компанията да предложат наистина работещи решения.

 

„Стратегията ни за развитие при всички положения е да вървим в посока иновативното земеделие. Ние ще предложим както гранулирани, така и течни торове за пазара, разбира се според търсенето. При всички положения ще излезем с нови продукти през следващите години“, коментира експертът.

 

Развитие

Агрополихим стартира и проект за закупуване на собствени цистерни за завода си в град Девня.  По този начин компанията ще започне да обезпечава логистиката си със собствени средства.

 

 

Компанията не спира да се развива. През тази година екипът на Агрополихим значително ще се увеличи.

 

„Отредили сме 5 условни области в България, където ще имаме консултант агрономи. Съответно, за да може във всяка една област да обърнем внимание на повече земеделци и конкретно  за всички въпроси, които те имат към нашите продукти. Надявам се до 2 месеца проектът да стартира, така че да може да сме още по-полезни на земеделците“, каза Йордан Илиев.

 

В рамките на Агра 2017 Агрополихим спечели награда за иновативен продукт. Голямото отличие спечели течният комбиниран тор от серията ФАСТ PK16:16, в раздела "Торове и препарати за селското стопанство".

Добави коментар