Агротехнологиите, които спасяват фермерите от сушата

Агротехнологиите, които спасяват фермерите от сушата

Сушата е сериозно предизвикателство за земеделците. Тя е заплаха, която с всяка година нараства и поради това изисква спешен набор от иновативни решения, които фермерите може да приложат в стопанствата си. На помощ идват агротехнологиите, които могат да защитят производството на храна и да подпомогнат милиони хора по света да се справят със сушата, пише Growing Produce.

 

Предизвикателствата на сушата и значението на качеството на водата

 

Сушата е предизвикателство за фермерите, което се повтаря все по-често, отколкото ни се иска. Данни на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) например сочат, че районите с висок риск от суша се сблъскват с проблеми на всеки две до три години, докато регионите с по-нисък риск - на всеки пет до шест години.

 

На водата не бива обаче да се гледа само като количество. Нейното качество играе важна роля за производителността на стопанството. Чистата, незамърсена вода е от съществено значение за стабилния растеж на културите и здравето на животните. Засушаването, на което сме свидетели, не само намалява наличието на вода. То компрометира и нейното качество.

 

Ролята на агротехнологиите за решаването на проблеми, свързани със сушата

 

Съвременните агротехнологии предлагат набор от иновативни решения, които помагат на фермерите в борбата със сушата. Системите за капково и прецизно напояване например използват водата по-ефективно, като гарантират, че всяка капка не отива на вятъра.

 

Сензорите за влага на почвата са малки, но мощни инструменти, които дават на фермерите данни в реално време за водния статус на техните полета, като оптимизират графиците за напояване. С тяхна помощ може да се планират по-добре задачите в стопанството и да се коригират своевременно съставените планове спрямо предстоящите метеорологични условия.

 

Агротехнологиите помагат не само да се използва пестеливо водата, но и тя да е с високо качество. Днес фермери имат достъп до инструменти от ново поколение за редовно тестване и управление на водата. Постоянното наблюдение на техните водни източници им позволява да пресекат потенциалните неуспехи в зародиш и да поддържат здравето на реколтата и добитъка дори по време на суша.

 

Топ агротехнологични решения за фермери, борещи се със сушата

 

Сред разнообразието от агротехнологични решения срещу сушата няколко изпъкват най-силно:

 

  • Обезсоляване на водата - тази технология отстранява солта и други замърсявания от морската вода, правейки я годна за напояване
  • Събиране на водни запаси от дъжда - модерни системи улавят, съхраняват и филтрират дъждовната вода, за да бъде надежден източник по време на суши
  • Събиране на вода от въздуха - има устройства, които извличат влагата от въздуха и по този начин осигуряват чиста вода за напояване
  • Мобилни комплекти за тестване на качеството на водата
  • Разработване на устойчиви на суши култури
  • Соларни помпи - те са енергоефективни и екологични и могат да решат проблема с достъпа до вода по време на суша



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат премиум гъби в пустинята на Абу Даби

ДНК от сурово мляко - ключът към по-добро здраве на животните

Задава се първият флот от агророботи в света

Добави коментар