Amazone стартира производство на самоходната пръскачка Pantera 4001

Amazone стартира производство на самоходната пръскачка Pantera 4001

Новата самоходна пръскачка на Amazone носи името Pantera и напълно измества предходната пръскачка на Amazone – SX, част от компонентите, на която са произведени от Agrifac. Pantera 4001 ще се произвежда изцяло във фабриката на Amazone в Германия.

Пускането на пазара на тази нова самоходна пръскачка е голямо постижение за компанията Amazone, която се занимава с производството на пръскачки от 1960 г. Pantera обаче е първата, изцяло произведена от компанията, самоходна пръскачка.

Пръскачката Pantera 4001 е задвижвана от двигател на Deutz с мощност от 200 к.с. Шасито, както и активното хидро-пневматично окачване използват компоненти, закупени по лиценз от същата компания, която предоставя компоненти на Agrifac. Тежестта се разпределя равномерно върху всяко колело, като това подобрява стабилността на машината на пътя и на полето при работа. Въпреки мощността, Pantera е компактна машина. Дължината й е 8,4 м, при височина от 3,8 м и широчина от 2,7 м. Ходовата част осигурява радиус на завиване от 4,5 м.

При предходния модел SX, охлаждащият вентилатор беше в предната част непосредствено под кабината. Това до известна степен въпрепятстваше успешната работа. Сега, при Pantera 4001, той е преместен вдясно от кабината и е монтиран по-нагоре. Скоростта му на работа се съобразява изцяло с работата на двигателя.

Транмисията е с два режима на работа – за пътя и за полето, а също така предлага и хидростатична двойна спирачка. Скоростта, която поддържа е 40 км/ч. Самоходната пръскачка е оборудвана с електронен тракшън контрол, изключително надежден, когато пътят е мокър, например.

Кабината е същата, използвана при силажокомбайна на Claas – Jaguar. Шумоизолирана, тя определено претъпява шума от мощния двигател Deutz. Всички функции, които обезпечават пръскането се контролират от един лост. Пръскачката е оборудван с чисто нов Amatron 3 терминал и Amadrive iPad сензорен монитор. Amatron 3 комбинира фабрични GPS системи на Amazone.

Вместимостта на резервоара е 4000 л. Дебитът на помпата е 530 л/мин. Ширината на шнека варира при различните модификации от 24 до 40 м. Производството на Pantera 4001 стартира през пролетта на 2011 г.

 

© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!