Английски трактор скара сдружение „Вонеща вода” и кмет

Английски трактор скара сдружение „Вонеща вода” и кмет

Нов трактор, подарен от английския посланик Джеръми Хилл за нуждите на Великотърновското село Вонеща вода, скара кмета на селото с местното сдружение "Вонеща вода".

„Г-н Долчинков прибра трактора в кметството и сега никой не може да го използва. А ние имаме документ, че машината принадлежи на нашето сдружение”, категоричен е Койчо Коев от сдружението в селото. Той също така твърди, че Джереми Хил е избрал именно сдружение „Вонеща вода”, за да подари машината, която сега бездейства под ключ заради Христо Долчинков, който прибрал трактора в гараж.

Местните хора са категорични, че кметът на селото пречи на благородната им кауза да работят за възстановяването на Вонеща вода като курортно селище, защото той не признава регистрацията на сдружението и така не съдейства за спечелването на проектите им. Досега готовите, но не подкрепени от местния кмет проекти са на стойност над 450 000 лв.
 

„Дотегна ми вече да се оправдавам заради приказките на Цвятко Цвятков и Койчо Коев. Не мога да повярвам, че един трактор е причина за толкова много обвинения и неприятности. На всичко отгоре въпросната машина пристигна в селото още преди това сдружение да бъде създадено”, беше първата реакция на Христо Долчинков. Кметът на Вонеща вода уточни още, че първата му среща с посланика е била още през 2004 г. Тогава във Вонеща вода е било създадено сдружение „Амарант” с основната идея да спечели средства за засаждането на билката амарант. Работата потръгнала със съдействието на Роман Рачков, който бил ръководител на проекта. Сдружението спечелило 5000 лв.

„Имахме среща с главния секретар на английското посолство, тогава това беше Петър Иванов. На срещата присъстваха и председателят на сдружение „Амарант” Данчо Иванов и Роман Рачков. Тогава се заговорихме, че ни е нужен трактор, и го получихме година по-късно”, връща се назад кметът. Христо Долчинков лично посрещнал Джереми Хил във Вонеща вода, когато посланикът подарил трактора на сдружението./в-к Борба.