Арендатори: Оптиком осигурява перфектен сервиз на земеделската техника! (ВИДЕО)

Арендатори: Оптиком осигурява перфектен сервиз на земеделската техника! (ВИДЕО)
Арендаторите Румен Райчев и Иван Попов са дългогодишни бизнеспартньори и развиват успешно зърнопроизводство в района на Провадия. Обработват 20 000 дка земя – предимно пшеница, царевица, слънчоглед. „Като цяло, отглеждаме само култури, които имат пазар“, посочва Румен Райчев. За успешното развитие на земеделците помага и партньорството им с фирма Оптиком, от където през годините е закупена почти цялата земеделска техника в стопанството. За началото разказва Румен Райчев: 
 
„Ние с моя съдружник се занимаваме със земеделие от времето на ТКЗС-то. Аз отговарям за организацията в стопанството, той е агроном и се грижи за земята. Трудностите бяха много в началото. Решихме да рискуваме. Въпреки несигурните години и липсата на подпомагане за сектора, взехме голям голям заем от банката. Така започна всичко.


 
Дойде моментът да изберем и нашия партньор за закупуване на нови машини през 2001 година. Направихме голямо проучване и много срещи... Имахме оферти от няколко фирми, тогава. Но какво да ви кажа, просто Оптиком ни спечилиха с отношение – Отношение към нас, отношение към работата на полето, отношение към бизнеса в сектора като цяло. Намерихме общ език, общи интереси с тях. През 2006 година закупихме първите два трактора от Оптиком, които работят и досега в стопанството. Сериозни момчета са, винаги са на линия и в тежки ситуации. Давали са ни машини и са ни изчаквали с плащането. Купили сме трактори и комбайни по програма САПАРД. Имаме два комбайна LAVERDA и осем трактора LANDINI - седем малки и един по-голям. Имаме и трактор JCB. “
 
С годините и с опита земеделците разбират, че „първата машина я продава търговецът, всяка следваща я продава сервизът. Тук Оптиком нямат грешка. Винаги са били перфектни и бързи със сервиза и доставката на части. Винаги, когато има авария, те пристигат в рамките на деня. Имат сервиз в Добрич и на нас ни е близко, а по-големите аварии ги отстраняват  в Стара Загора“, разказва Румен Райчев.
 
Общо взето притежаваме от всички модели трактори, които Оптиком предлагат, казва Иван Попов и е категоричен, че партньорството с Оптиком ще продължи и занапред: „Планираме в следващите години да започнем да подменяме инвентара, като ползваме пак услугите на фирма Оптиком.“  
 
Двамата земеделци с радост прзнават че има кой да ги наследи в бизнеса и са оптимисти, че през следващите няколко години наследниците все повече да са навлезли в дейността. „Ние започнахме от нищото, от голата земя и сме спокойни, че ще оставим на нашите деца един развит бизнес, с добра база и основа за още по-добро бъдеще“, категоричен е Иван Попов.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!