Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Арендаторите на земеделска земя получиха право на пръв купувач

Арендаторите на земеделска земя получиха право  на пръв купувач

След разгорещени и оспорвани дебати депутатите приеха на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според предложените от ГЕРБ промени, в лицето на Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, се въвежда правото на пръв купувач в полза на арендаторите и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори над четири години – т.е. в случай, че собственик на земя реши да я продаде, първо трябва да предложи терена да бъде купен от арендатора, който обработва земеделската площ. Това задължение действаше между 2007 г. и 2008 г., но беше отменено.

По време на дебатите депутати от "Синята коалиция" обявиха, че проектът нарушава конституционните права на частна собственост и предупредиха, че текстовете могат да бъдат оспорени пред Конституционния съд. От "Атака" също се обявиха „против” законопроекта, защото е отстъпление от правото на собственост. От ДПС подкрепиха законопроекта, тъй като, за да има модерно земеделие, трябва да бъдат уредени поземлените отношения, но не в полза на някоя група.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че има интерес да се стимулира ускорената комасация на земята и затова подкрепя идеята за право на първо предложение за продажба на арендатора, но при условие, че процедурата е направена така, че да не се нарушават правата на собственика. Той посочи, че ще предложи цената, на която ще бъде продадена земята, да не може да бъде по-ниска от цената, на която е бил поканен да я купи арендаторът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също подкрепи предложението на Танева, Гюзелев и АврамовСпоред нея трябва да има законови механизми, които да не допускат обработваема площ да пустее, тъй като собствениците й нямат желание да я обработват. В същото време Цачева дпълни, че текстовете трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug