No-till сеялката на Agrometal: едновременно сее и тори

Агротайм Техник демонстрира пред земеделски производители директна сеитба с аржентинска сеялка Agrometal

No-till сеялката на Agrometal: едновременно сее и тори

Експерти по No-till от Аржентина представиха опита на страната в прилагането на технологията пред български земеделци в Разград. На събитието, организирано от Агротайм Техник, беше демонстрирана и директна сеитба с аржентинска сеялка Agrometal ADX. 93% от обработваемите площи в южноамериканската държава са по технология No-till.  


“Това е една технология, която е може би най-естественият начин, най-органичният тип земеделие. С минимални обработки, запазвайки естествената флора и фауна на почвата и стимулирайки я, тя да задържа повече влага в себе си, и да храни много по-добре самите посеви”, каза Лазар Лазов, управител на Агротайм Техник.

 

 

 

Сеялката е ключова машина в No-till технологията, а Аржентина има дългогодишни традиции в производството на директни сеялки и след дълго проучване Агротайм Техник решават да започнат партньорство с компанията Agrometal.
 

“Зад мене виждате сеялката Agrometal, модел ADX, 9 м. работна ширина, която е флагманът в продуктовата гама на Agrometal. Имаме, както есенни, така и пролетни сеялки с по-малки размери за по-малки стопанства - от 5 м започват като ширина и достигат до 13 м.", обясни Лазар Лазов.

От 2 години сеялката Agrometal ADX с 9 метра работна ширина работи в стопанството на фирма Анона Грейн. Компанията отглежда 10 хил. дка земя по технология No-till.


“Едно от основните предимства на тази сеялка е, че едновременно можем да засяваме площите и да ги торим, като преди това не сме ги обработвали по никакъв начин.”, каза Христо Божурин, агроном на фирма Аннона Грейн.

 

 

Двата бункера на сеялката са разделени, като всеки от тях е с вместимост 2 500 л. Като опция е възможно сдвояване на двата бункера, за да се използват или само за семена, или само за тор.
 

“Сеялката може да прави много равномерно изравняване на площта, по която се движи. Има много добри колтери, които отварят бразди с много добра дълбочина - до 10 см. и ширина в горния край - до 2 см. Имат език, с който се притискат семената и след това се затварят с притъпкващите колелета, като по този начин се получава много добро семенно легло.”, обясни Христо Божурин.

 

9-метовата сеялка Agrometal се агрегатира с трактори с мощност над 200 к.с., а транспортната ѝ ширина е 3,5 м. В зависимост от сеитбените норми, сеялката може да достигне работна скорост до 15 км/час. 

 

“Оборудвана е с по 2 вентилатора, с 2 изсяващи апарата и с 2 апарата за торовнасяне. Напълно универсална е и подходяща за нашите условия”, обобщи агрономът на фирма Аннона Грейн Христо Божурин.

 

В България все повече земеделци обръщат поглед към No-till и интересът към сеялките за директна сеитба се повишава. Партньорството между Агротайм Техник и Agrometal тепърва ще се развива, както у нас, така и на европейския пазар, където българската компания е дилър на аржентинските сеялки. 


“Имаме огромна подкрепа от Аржентинското посолство в България, от н.пр. Посланик Алфредо Нестор Атанасоф, който ни оказва огромна подкрепа в целия процес и е постоянно до нас”, подчерта управителят на Агротайм Техник Лазар Лазов.

“Това е едно много важно партньорство между аржентинска и българска фирма, за да може да се привлече и използва техниката за директна сеитба, която е позната в много други страни, но все още не е така разпространена в България. Така че се радваме, че имахме възможността да направим тази презентация”, коментира Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, посланик на Р. Аржентина.

 

Допълнителна информация за сеялките Agrometal: www.agrotimetechnic.com