БАТА АГРО 2018 обърна погледите към иновациите

БАТА АГРО 2018 обърна погледите към иновациите
С годините БАТА АГРО се превърна в най-значимият форум за земеделска техника, иновации в земеделието и технологии в земеделието. И за нас е много важно да развиваме изложението в още по-голяма полза за земеделците.  
 
 
Така председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника Даниел Минев коментира тазгодишното – 11-то издание на изложението, което е специализирано за селскостопанска техника. 
 
Минев посочи, че тазгодишното издание на изложението е било посетено от изключително голям брой посетители. 
Те пък от своя страна коментираха за Трактор.БГ, че са впечатлени от големия брой изложители и изразиха удовлетворението си, че по този начин могат да намерят различни агростоки, необходими в работата им.
 
„В рамките на 11-ото изложение на БАТА АГРО мога смело да твърдя, е това е най-голямото изложение като площ досега. Над 36 500 кв. м са ангажираните площи, а изложителите са над 200 фирми. И другото важно нещо е, че нараства международното участие. В рамките на тазгодишното изложение имаме щанд на чешкото посолство. Много ни радва това, че интересът нараства и не само от местни фирми, а и от международни изложители“, каза Минев. 
 
 
Тази година темата на изложението, което се проведе на бившето летище в Стара Загора, бе иновациите в земеделието. 
„Иновациите винаги са на дневен ред в земеделието. Иновациите, производителността на техниката. Иновациите разбира се, водят до подобряване на рентабилността, до подобряване на производителността, до подобряване на комфорта за операторите. И в крайна сметка за по-голяма рентабилност на земеделските производители, което е нашата обща цел. Земеделците имат интерес от това да имат по-голяма рентабилност и ние се стараем да предоставяме решения, които да водят до такава по-голяма рентабилност“, коментира председателят на БАТА. 
 
Търговците на селскостопанска техника полагат усилия да задоволят нуждите на стопаните, така че работата им да бъде по-ползотворна и печеливша. Каква е ситуацията на пазара на агротехника, обаче? 
 
 
„Пазарът на техника се движи малко по-добре от миналата година за момента. Рано е все още да говорим за цялостната картина, тъй като са минали малко над 4 месеца от годината. Но аз съм оптимистично настроен, че нивата ще бъдат малко по-добри от миналата година. разбира се, нивата на регистрация на техника, ако говорим за регистрациите, са далеч от типичното и нормалното за пазара в последните години, което естествено забавя обновяването на техниката.
 
От друга страна е разбираемо, защото условията за инвестиции на земеделците са трудни и последните две години бяха доста трудни. Надяваме се тази година да бъде много по-успешна и по-печеливша за земеделците“, отбеляза Даниел Минев.  
 
Една от важните насоки, които се откроиха в последно време заради липсата на работна ръка, е търсенето на по-тясно специализирана техника от страна на земеделските стопани.  
 
 
„Въпросът за работната ръка е доста комплексен. Той влияе цялостно върху тенденциите за покупка на техника. От една страна липсата на работна ръка и на квалифицирани кадри води до един стремеж на земеделците да купуват по-големи и по-производителни машини, за да могат с един оператор да извършват много повече работа.
 
От друга страна се наблюдава тенденция за повишаване на търсенето при по-специализираната техника – техника за овощарство, за лозарство, за зеленчукопроизводство, което е един сектор, който е слабо механизиран така или иначе в страната. И увеличаването на търсенето в този сектор е в голяма степен продиктувано точно от необходимостта от по-висока механизация“, коментира председателят на БАТА. 
 
Животновъди, гости на БАТА АГРО, споделиха за Трактор.БГ, че и в тези стопанства започва все повече да се търсят машини – от една страна заради липсата на работници, а от друга – заради икономическите изгоди, породени от модернизирането на една ферма. 
 
„Със сигурност във всички сектори на земеделието са необходими машини. Те се амортизират, не могат да се експлоатират с десетки години и изискват подмяна. А от друга страна подмяната на техниката е необходима също и от гледна точна на рентабилността, защото новите технологии, дори в рамките само на 4-5 години, повишават драстично производителността и икономичността на техниката, което от гледна точна на рентабилност за земеделците е много важно да се инвестира в нови машини, за да могат да запазят рентабилността си дори в трудни условия.
 
 
Много от колегите, в рамките на асоциацията, предлагат преференциални програми за финансиране на техника, удължени гаранции. Това са мерки, които се вземат, за да могат да подпомогнат инвестицията на земеделците и да увеличат сигурността, за да могат да бъдат те по-печеливши“, заключи Минев.