БАТА Агро стартира с европейски и български премиери на селскостопанска техника

БАТА Агро стартира с европейски и български премиери на селскостопанска техника

Днес официално стартира първото издание на специализираното селскостопанско изложение Бата Агро 2010, предаде репортер на Трактор.БГ. Началото на събитието даде  Христофор Бунарджиев , председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Сред официалните гости бяха Астрид Гротелюшен, Министър на на храните и земеделието на Долна Саксония, Германия, Феликс Ян, Индустриално-търговска камара Олденбург, проф. д-р Еберхард Хаунхорст, президент на Службата за защита на потребителите и безопасността на хранителните продукти на федерална провинция Долна Саксония Феликс Ян, Индустриално-търговска камара Олденбург, проф. д-р Еберхард Хаунхорст, кметът и областният управител на Стара Загора, председателят на НАЗ Радослав Христов, депутати.

Искаме да задълбочим приятелството си и сътрудничеството си с България и сме тук по покана на министър Мирослав Найденов. Аз идвам от германската провинция Долна Саксония, която е най-силно развитата в Германия в селскостопанско отношение и съм довела с мене силни фирми, които търсят контакти и дистибутори за България, предимно по отношение вноса на селскостопанска техника, коментира Астрид Гротелюшен пред tractor.bg.

Пред Трактор.БГ зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров даде положителна оценка за организираното изложение – изложбените щандове са на световно ниво. Второто нещо, което ми прави много добро впечатление е, че неправителствена организация, каквато е БАТА сама организира цялото изложение, разбира се не и без подкрепата на кмета и на областния управител, добави Цветанов.

Редица европейски премиери и много нови за България машини се представят по време на БАТА Агро. Сред тях е самоходната пръскачка Tecnoma Laser 5240 с вместимост на бункера 5200 л. Пръскачката разполага със стрели 30 метра и опция за лазерно следене. Това е една от двете произведени до момента пръскачки, като първата се намира в Германия, а втората – вече е в България и се предлага от фирма Римекс 1 – Холдинг. На щанда на Римекс е и новият модел трактор CASE Farmall 45.

Редица новости са представени и на щанда на старозагорската фирма Оптиком. Сред тях е тракторът от 7-ма серия на JCB – 7230, с мощност 230 к.с., при който са въведени редица подобрения от началото на 2010 година. За първи път JCB 7230 Fastrac ще се предложи с възможност за управление на предния мост чрез GPS система. Тази нова възможност е и абсолютна новост на европейския пазар. Комбайнът Laverda M 306 е с изключително много подобрения във всички части – хедера, вършачния апарат, сламонадробителя. Te се въвеждат за новия сезон и се представят на българския пазар за първи път. Много новости ще има и на изложбената площ на Landini. Дебют ще направи тракторът от новата 7-ма серия на Landini. Тракторът 7-210 е с изцяло нова конструкция, с мощност 200 к.с.

Сред новостите както на европейския, така и на българския пазар са и тракторите John Deere серия 8 R, представени от фирма Megatron. Посетителите на БАТА Агро ще имат възможност да се запознаят с модела John Deere 8295R, както и с няколко нови модела пръскачки John Deere.

За първи път в България се представя и трактор Deutz Fahr от серията TTV, който е пълен автоматик. Нов за българския пазар е и комбайнът Deutz Fahr 6060HTS, представени на щанда на фирма Иритрейд.

Сред новите трактори за България е и чешкият Zetor Forterra, 135 к.с., който за първи път беше представен през есента на 2009 год. на международносто селскостопанско изложение Агритехника в Германия. Тракторът може да бъде видян на щанда на СД Стойчеви.

Агромашина представя за първи път в България плуг на Lemken, който спечели награда за иновация в Хановер. На щанда на фирмата има и нови модели на тракторите Lamborghini.

На изложението в Стара Загора може да се види за първи път в България и тракторът от голям клас Fendt 933 Vario.

Посетителите на БАТА Агро 2010  ще имат възможност всеки ден да разглеждат представените машини от 10 до 17 часа на летището в Стара Загора.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!