Berthoud и Trimble NextSwath са идеалната комбинация за операторите на полето (ВИДЕО)

Berthoud и Trimble NextSwath са идеалната комбинация за операторите на полето (ВИДЕО)
Светлин Николов работи във фирма Агро Цар Петрово като механизатор от повече от 6 години. Работата му на моменти е много тежка и изморителна и именно затова е важно машините на полето да са лесни за управление. Когато преди 5 години фирмата, в която работи Светлин започва съвместна работа с НИК, работата в стопанството значително се облекчава и достига съвсем ново ниво благодарение на иновативния и новаторски подход на работа на НИК и високотехнологичните продукти, които фирмата предлага.
 
Светлин Николов разказа повече за работата с НИК и модерните технологии в земеделието:
 
„С НИК работим от около 4, може би 5 години. Имаме всички навигации, дори най-новия TMX-2050, който е инсталиран на нашата пръскачка Berthoud.“
 
 
Trimble TMX-2050 е един сериозен скок в автоматизирането на земеделските стопанства. Дисплеят за навигация е базиран на Android и е снабден с една от последните технологии от Trimble, NextSwath, която позволява автоматичното завиванe на машината в края на полето, което води до оптимизиране на цялостната работа на земеделците. 
 
За Светлин Николов NextSwath е един невероятен помощник, който до голяма степен улеснява работата му на полето. 
 
„Ползваме NextSwath от началото на пролетната кампания и можем да кажем, че с него работата на оператора е много по-лесна. Ползвахме го в сеитбата, сега го ползваме и в пръскането. Първите ни впечатления са много добри. Откакто го използваме за нас механизаторите е много по-лесно да работим с машината, така се наблюдава по-малко използване на гориво, семена и препарати.“
 
 
NextSwath технологията е достъпна от последния модел дисплей на Trimble TMX-2050, който е съвместим с всички модели и марки трактори, комбайни и пръскачки и им помага да завиват в края на линията за навигация и да захождат лесно в следващата. Когато се достигне моментът на завиване, технологията калкулира автоматично най-добрия възможен радиус за оптимално завиване. По този начин машината, заедно с прикачения инвентар навлизат в следващата линия изключително точно. 
 
В стопанството на Агро Цар Петрово вече се извършва пръскане с Trimble NextSwath, с който е оборудвана самоходната пръскачка Berthoud Raptor. Чрез задаване на размери на щангите се изчислява позицията, в която машината трябва да започне завой, за да влезе в следващия ред с минимални пропуски в обработваната площ или презастъпване с вече напръскана площ, което допълнително се елиминира чрез технологията FieldIQ към дисплея за навигация .
 
 
„Втори сезон вече ползваме пръскачката Berthoud и сме много доволни от нея. Имаме и по-стари пръскачки, но определено тази е много по-добра и по-модерна. Има много улеснения, има автопилот, NextSwath. Работим с прецизна точност на около 2,5 см. Оборудвана е с NORAC, който следи разстоянието на щангите от посевите за по-прецизна работа на самите щанги. Комбинацията от всички тези технологии улеснява много работата с машината“, обясни механизаторът. 
 
Пръскачката е оборудвана и със система за контрол на височината на щангите NORAC, която помага на оператора да държи щангите далеч от препятствията на терена и на постоянна височина от 50 см. над посева, елиминирайки особеностите на терена. При проблемни, неравни и пресечни терени цялата щангова система на пръскачката може да бъде лесно повредена, но с тази технология, която автоматизира процеса този риск е сведен до минимум.
 
 
Прецизното земеделие е пътят към успешното земеделие, който е много по-лек с надежден партньор като НИК, споделят от ръководството на Агро Цар Петрово. 
 
Повече информация относно самоходните пръскачки Berthoud и технологиите на Trimble, може да получите от НИК.
тел: 02/97 44 333, е-мейл: [email protected]www.nik.bg

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!