България ще внесе 200 хиляди тона царевица от Украйна

България ще внесе 200 хиляди тона царевица от Украйна

Внос на 200 хиляди тона царевица от Украйна за България е договорил министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на среща с украинския си колега Юрий Мелник.

Срещата е в рамките на международното изложение "Зелена седмица" 2008 в Белрин. Пред журналисти министър Кабил каза, че за целта предстои експертно посещение в Киев през февруари.

На място в украинската столица ще бъде договорена сделката между експортни фирми на Украйна и български търговци - вносители на зърно. Количеството е предвидено в квотата за износ на Украйна.

Страната вече е разпределила износа на един милион и 200 хиляди тона пшеница, царевица, ечемик и ръж, информира Кабил. Той не уточни цената, на която ще внасяме царевицата защото тя щяла да се договаря на място.

Земеделският министър ще покани и представители на държавния резерв, които, ако са заинтересовани, могат да изкупят част от зърното.

Ресурсът от 45 милиона лева, предвиден в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие", които ще бъдат отпуснати за животновъдството, е един оправдан риск в момента, коментира още министър Кабил.

С тази сума фондът не задоволява исканията на бранша, които са от порядъка на 200-300 хиляди лева, но спрямо предходните години субсидията е три пъти по-голяма, каза още Кабил.

Земеделският министър е имал среща и с колегите си от няколко германски провинции - Шлезвинг Холщайн, Баден-Вюртемберг, Север Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. С баварския министър на земеделието е договорено внос на високопродуктивни животни в България през април, информира Кабил.

Двете страни ще си сътрудничат активно и в областта на застраховането и всички необходими мерки за бързо преодоляване на кризи в земеделието.


Фермерите с първите 5 одобрени проекта по програмата за развитие на селските райони ще бъдат поканени да присъстват на заседанието на Съвета на министрите в Брюксел, каза земеделският министър.

Те ще бъдат там на разноските на Министерство на земеделието и продоволствието, а целта е да се запознаят с работата на европейските институции. /expert.bg