Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

България ще внесе 200 хиляди тона царевица от Украйна

България ще внесе 200 хиляди тона царевица от Украйна

www.selo.bg

Внос на 200 хиляди тона царевица от Украйна за България е договорил министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на среща с украинския си колега Юрий Мелник.

Срещата е в рамките на международното изложение "Зелена седмица" 2008 в Белрин. Пред журналисти министър Кабил каза, че за целта предстои експертно посещение в Киев през февруари.

На място в украинската столица ще бъде договорена сделката между експортни фирми на Украйна и български търговци - вносители на зърно. Количеството е предвидено в квотата за износ на Украйна.

Страната вече е разпределила износа на един милион и 200 хиляди тона пшеница, царевица, ечемик и ръж, информира Кабил. Той не уточни цената, на която ще внасяме царевицата защото тя щяла да се договаря на място.

Земеделският министър ще покани и представители на държавния резерв, които, ако са заинтересовани, могат да изкупят част от зърното.

Ресурсът от 45 милиона лева, предвиден в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие", които ще бъдат отпуснати за животновъдството, е един оправдан риск в момента, коментира още министър Кабил.

С тази сума фондът не задоволява исканията на бранша, които са от порядъка на 200-300 хиляди лева, но спрямо предходните години субсидията е три пъти по-голяма, каза още Кабил.

Земеделският министър е имал среща и с колегите си от няколко германски провинции - Шлезвинг Холщайн, Баден-Вюртемберг, Север Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. С баварския министър на земеделието е договорено внос на високопродуктивни животни в България през април, информира Кабил.

Двете страни ще си сътрудничат активно и в областта на застраховането и всички необходими мерки за бързо преодоляване на кризи в земеделието.


Фермерите с първите 5 одобрени проекта по програмата за развитие на селските райони ще бъдат поканени да присъстват на заседанието на Съвета на министрите в Брюксел, каза земеделският министър.

Те ще бъдат там на разноските на Министерство на земеделието и продоволствието, а целта е да се запознаят с работата на европейските институции. /expert.bg

Коментари
анонимен
на 15.05.2010 09:12:21
[:bravo:][:bravo:][:bravo:][:bravo:]
Васил Буцата
на 15.05.2010 11:14:06
тая мацка на снимката с двете момченца, страшнааааааа. Ако я набарам, не знам........[:love:]
янкуу герги
на 15.05.2010 11:15:32
супер е брат. черна, с хубава усмивка и много мръсни очи.[:thanku:]
Пламен
на 16.05.2010 19:06:04
Много хубав щанд имаха Оптиком, много интересен и жалко че не съм сред печелившите в играта, но това няма значение :)))
Гого
на 17.05.2010 11:09:24
Да Оптиком са номер 1
tihomir
на 17.05.2010 20:44:54
ako az q nabaram 6e i vida smetkata mnogo e hubava javascript:[partners]
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug