Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Борба с житната дървеница

Борба с житната дървеница

снимки : www.fermer.bg

Вредната житна дървеница се храни основно с културните житни растения, но напада и много житни треви, плевелна растителност и други растения отнасящи се към различни ботанически семейства. Повредата нанасят възрастните дървеници и ларвите, които смучат сок от житните култури и повреждат младите растения, класовете и зърното.

Борбата срещу презимувалите дървеници трябва да се провежда при съотношение между мъжките и женските индивиди 1:1 и плътност над 2 бр. на 1 кв. м. Срещу ларвите борбата започва, когато 30% от тях са достигнали трета възраст и плътност над 2 бр. на кв. м.

Пръскането срещу житна дървеница се определя от нейното развитие. С цел опазване на полезните ентомофаги – хищници и паразити, борбата се води с ларвите, а не с възрастните. Най-често това съвпада с фенофаза млечна зрелост. Пръска се, когато 30% от ларвите са достигнали трета възраст, което е гаранция, че всички яйца са се излюпили и праг на вредност 2 ларви/m2. Едновременно се унищожават ларвите на житната пиявица и листните въшки.

Може да се използва Децис® ЕК в доза 30 мл за житна дървеница и 40 мл за житна пиявица или новата специална формулация за полски култури на Децис® ВГ в доза 3-4 гр/дка. При наличие на смесено нападение с листни въшки и трипс или разтеглено яйцеснасяне на житната дървеница е добре да се използва системно - контактен препарат като Протеус® 110 ОД в доза 40 мл/дка. Въпреки разпространената практика на авиационни третирания скоро ще се наложи да се премине към наземна техника, което ще запази полезните ентомофаги по синурите и направи борбата с неприятелите по-лесна.

Коментари
Калоян
на 12.04.2010 16:17:41
[:bravo:]Практично, ама колко пари?
анонимен
на 12.04.2010 17:04:13
[:success:][:success:][:success:]
dulev
на 12.04.2010 22:44:35
като гледам калкулацията май струва 30х евра
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug