Бултрекс и СД Стойчеви представиха селскостопанска техника край Свищов

Бултрекс и СД Стойчеви представиха селскостопанска техника край Свищов

Селскостопанска техника и нови български сортове пшеница бяха представени по време на традиционния ден на пшеницата, който се проведе в края на миналата седмица край свищовското село Царевец. В стопанския двор на кооперация „Изгрев 93” фирми за селскостопанска техника представиха актуални за сезона селскостопански машини.

Фирма „Бултрекс” показа комбайн Акрос 560, трактори Пронар 8140, Пронар  82 TSAБеларус 952.3, Беларус 1221, Арматрак, както и прикачен инвентар – дисков агрегат AZIM, култиватор Hatzenbihler, дискова брана и валяк Мадара, ремарке Пронар PЗ-10, двудискова косачка - 1,95 и плуг 3 х 35, сеялка за есенни култури IrTem и торачка IrTem.

Свои селскостопански машини представиха и СД „Стойчеви” – тракторите Zetor Forterra 125 и Zetor proxima plus 105; полска балопреса UNIA Z 511 за правоъгълни бали ; пневматична сеялка NTA 2000 за директна сеитба с работна ширина 6 м. Бяха показани още: механична сеялка CPH-1210 за директна сеитба с работна ширина 3,6 м ; сеялка YP TWIN за окопни култури със сдвоени редове , агрегат за основна обработка на почвата модел Discovator  5315 - всички производство на американската фирма Great plains.   

Bayer CropScience представи най-новите препарати в сферата на растителна защита – фунгицидът Фоликур и инсектицидът Биская.

По традиция в Деня на пшеницата бяха показани различни сортове от зърнената култура, които се отглеждат в региона. Проф. Иван Панайотов, който е научен ръководител на опитния производствен участък в селото, представи и няколко нови селектирани сорта пшеница. Най-много той похвали сортът “Десислава”, който е устойчив на суша и болести, създаден за ниско ниво на торене, за бедни и полупланински почви. Сред новите сортове бяха още „Анета”, „Вяра”, „Свилена” и др. По информация на наши специалисти българската пшеница е високо ценена в Европа по качество, а има и случаи в САЩ, където се отглеждат наши видове.

На събитието присъстваха и фермери от румънските градове Александрия и Гюргево във връзка с реализирането на трансграничен проект за обмяна на опит между България и северната ни съседка. Шефът на търговската камара в Александрия заяви, че на румънския бряг се строи модерен преработвателен завод за биодизел от царевица, който ще произвежда по 1000 тона гориво дневно. Поради тази причина румънците ще се нуждаят и от българска земеделска продукция.

Български фермери коментираха, че изключително разчитат скоро да бъде завършен фериботният комплекс Свищов – Зимнич, тъй като той ще даде възможност за директна транспортна връзка на продукцията.

източник: Фермер.БГ