CAP4US: Дигиталните решения в помощ срещу климатичните промени

CAP4US: Дигиталните решения в помощ срещу климатичните промени

Технологии за отглеждане на ягоди и малини, съобразени с глобалните климатичните промени и възможности за механизирано прибиране, заложени и като цели в бъдещата ОСП.  

 

CAP4US: Субсидиите да са на базата на произведения продукт

 

Това бе темата на уебинар, проведен в рамките на Годишната среща на малинопроизводителите, преминала в онлайн форма заради пандемията от COVID-19. 

 

Организатори на събитието бяха Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), Българска Асоциация на Mалинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) и Агри.БГ. 

 

По време на срещата бе представена и кампанията „ОСП работи за нас: Остани на линия!“ на AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт

 

Божидар Петков, председател на БАМ-Я посочи, че новите технологии са една от основните направления - за дигитализация, което разширява формите на контрол не само на процесите на полетата, но и комуникациите. 

 

Той обясни, че една от основните цели на ЕК - справянето с климатичните промени е решаващо. 

 

 

“Има и доста лоши новини, които са свързани най-вече с глобалните климатични промени, които са в основата на нашата тема днес. Повишаването на температурите при нас води до доста неприятности. Особено, когато са свързани с дефицит на воден ресурс. Това означава, че условията за постигане на добри резултати вече са по-трудни”, каза Петков. 

 

Като пример за навлизането на нови технологии в земеделието, той разказа за новост, която асоциацията е предоставила на своите членове във връзка с издаването на еднодневни трудови договори. 

 

“Нашите компютърни специалисти са разработили преносими устройства, които могат да издават договора направо на полето за 20 секунди”, посочи малинопроизводителят. 

 

Националната служба за съвети в земеделието влага усилия и експертен капацитет в работата със земеделците. 

 

Петя Куманова от службата каза: “Силно се надявам в новия програмен период и който трябва да бъде по-добър за земеделските стопани - особено тези чувствителни сектори каквото е малинопроизводството, да бъдат разписани едни добри мерки за всички земеделски стопани. Ние сме отворени и ще помагаме по всякакъв начин на малките стопанства, на младите фермери, на стартиращите”. 

 

Тя отбеляза, че се надява службата да може да помогне на стопаните да се възползват максимално от инструментите на ОСП.

 

В същото време продължават да се прилагат консултантските пакети по подмярка 2.1.2  „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар