CAP4US: Има възможности за подпомагане на младите в България

  • 18.01.2022 16:28
  • 38
  • 4
  • Новини
CAP4US: Има възможности за подпомагане на младите в България

 

 

 

Общата селскостопанска политика (ОСП) дава много възможности за развитие на агросектора и на младите хора. За да е ефективно прилагането ѝ обаче, е необходима добра адаптация на правилата и запознаване на потенциалните бенефициенти с инструментите, които ОСП предлага.

 

Това бяха основните акценти в семинар от кампанията „ОСП работи за нас: Остани на линия!“, който се проведе в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Събитието премина при силен интерес от страна на студенти и преподаватели на ВУЗ-а и се превърна в оживена дискусия с лекторите Светлана Боянова и проф. Димитър Греков. 
 

Според д-р Ивайло Христаков, преподавател в РУ и пчелар, е нужно намаляване на административната тежест върху земеделските стопани, адекватна подкрепа за малките фермери в селата и включването на експерти в комисиите по разработване на правилата за ОСП:

 

“Винаги съм казвал, че Програмата е добра, политиката е добра. Представлява една красива ябълка. Но има много неща, които трябва да се изгладят. Трябва да се обръща внимание на малките производители в малките населени места, защото там те създават работни места. Работни места ще създаде овощарят, зеленчукопроизводителят. Той ще ангажира 5-6 души, за да произведе своята продукция”, каза Христаков.

 

Студентът по растениевъдство Димитър Тодоров сподели по време на семинара своя опит със земеделието. За него всичко започва на шега в стопанство за зеленчуци на площ от 800 дка в село Голямо Враново.

 

“Познат, който се занимаваше със зеленчукопроизводство, ми предложи да опитам да работя заедно с него. Тръгнах от ниско ниво, но с времето се изкачих и започнах да отговарям за производството. Работих 7 години в зеленчукопроизводството и реших, че имам нужда от основата, защото това, което се случва на полето, е достатъчно като практика, но мисля, че основата е важна, за да мога да надграждам”, убеден е Тодоров. 

 

От скоро той работи във фирма като инспектор по зърнени култури. Бъдещето си вижда в селскостопанския сектор и тепърва ще се запознава с инструментите на ОСП: “Днес разбрах, че има възможности в България и има хора, които могат да помогнат на младите стопани.”

 

 

Най-старите и утвърдени специалности в Русенския университет още от създаването му са в областта на земеделието и по-скоро на механизацията. Ето защо ОСП заема важно място в развитието на учебното заведени, сподели ректорът проф. Христо Белоев.

 

"Провеждането на тези семинари е важно както за студентите ни, които учат тези специалности, така и за преподавателите, тъй като трябва да адаптираме образованието именно с директивите и насоките на ЕС. Да ги следваме и да подготвяме нашите студенти в тази посока”, категоричен е Белоев.  

 

Преподавателят д-р Ивайло Христаков каза в заключение:

 

“Винаги съм вярвал в младите и съм им казвал, че ние разчитаме на тях. Трябва да натрупват все повече знания, за да могат да са специалисти във всичко. Защото сегашният земеделски производител трябва и да е икономист, правист, да разбира и от маркетинг, за да може да реализира своята продукция”, убеден е пчеларят преподавател.

 

Кампанията „ОСП работи за нас: Остани на линия!“ се организира от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.


Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

ТАГОВЕ

оспcap4usстратегически

Коментари
GL
на 19.09.2021 10:34
Woah this is just an insane amount of information, must of taken ages to compile so thank you so much for just sharing it with all of us. If your ever in any need of related info, perhaps a bit of coaching, seduction techniques or just general tips, just check out my own site! glocarts
Kaye
на 11.09.2021 5:39
Awesome article, it was exceptionally helpful! 먹튀검증
candymika
на 13.08.2021 12:30
Thanks for the nice articles. It is very useful for me. I am so glad I found this article. Thank you for sharing with us, I also always learn something new from your posts. geometry dash
Georgespringer
на 05.08.2021 5:54
Howdy! I just want to give a huge thumbs up for the good data you have right here on this post. สูตรบาคาร่าออนไลน์ ฟรี
Добави коментар