CAP4US: Нови хоризонти с новата ОСП

CAP4US: Нови хоризонти с новата ОСП

 

В какви условия ще работят, как ще правят модерно и рентабилно земеделие, какво означава Обща селскостопанска политика и защо трябва да има ясни и точни правила в земеделския сектор – това бяха въпросите, дискутирани с младите хора от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. В нея се обучават бъдещи агрономи, механизатори, агроеколози, растениевъди.

 

 

Голяма част от тях са категорични, че ще продължат в семейните агрофирми и трябва да са наясно какво изисква и какво ще предостави Европа. „Мисля да продължа, от малък го мисля, още като за пръв път се качих на машина. Исках да продължа самия бизнес“, споделя ученикът Радостин Райчев от 9А клас, специалност „Техник на селскостопанска техника“. 

 

Йордан Янакиев от 12 клас също е категоричен: „Родителите ми се занимават със земеделие и аз мисля да продължа напред. Обработваме земя, има много изисквания, които трябва да се спазват. Трябва да се справя“.

 

 

Срещата беше част от информационната кампания „ОСП работи за нас: Гледай напред!“ организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт. Лекторът Светлана Боянова, председател на Институт по агростратегии и иновации, подчерта:
 

„Моята презентация беше с една единствена цел - колкото мога, да им помогна за това, което предстои в земеделския сектор не само в целия ЕС, но и в световен мащаб. Опитах се да им покажа абсолютно всички гледни точки, както земеделието като производство и всичките практики, които те трябва да прилагат, а също и новият подход в начина на производство, свързан с опазване на околната среда и акцентите - намаляване на употребата на пестициди и торове, увеличаване на площите с биологично производство“.

 

Новата ОСП акцентира върху социалния ефект от прилагането й. Това звучи особено актуално на фона на намаляващия брой на заетите в агросектора у нас. Все по-често земеделски стопанства от Добруджа алармират, че нямат хора, на които да разчитат в ежедневните земеделски мероприятия. За първи път законодателството на ЕС в областта на земеделието се насочва към трудовите права и доходите на заетите в агросектора.

 

Бъдещите земеделци няма как да се справят без кадърни и обучени специалисти, които да предлагат качествен труд и да получават достойно възнаграждение: „Вече ще се изисква от тях да имат по-сериозно отношение към работната ръка, която е в стопанствата. Да инвестират в тази работна ръка, да я пазят, да спазват трудовото осигурително законодателство, най-вече свързано с безопасни условия на труд“, уточни още Светлана Боянова.

 

През следващия програмен период мерките от ПРСР ще се наричат вече интервенции. По тях всеки земеделски стопанин може да получи подпомагане в зависимост от целите, които си поставя – било до да внедри нови машини, да разшири фермата си или да получи по-голяма добавена стойност като се насочи не само към производство, но и преработка на суровини.

 

Всяко решение трябва да бъде подкрепено със знания и информираност, тъй като върху раменете на младите земеделци лежи тежката „корона“ – да продължат и надградят семейния бизнес, допълни лекторът: „Освен финансирането, да имат възможност да черпят информация на английски, т.е. и езици трябва да учат. Да обърнат внимание, че не трябва да произвеждат нещо само по себе си, дори да е щадящо околната среда, но и трябва да мислят за конкуренцията, а тя е жестока в целия свят. По тази причина те трябва да знаят с какво могат или те да продължат, или да помагат на своите родители. Новото знание ще се роди точно от тях“. 

 

По-ефективното използване на ресурсите и намаляване на отпадъците е първа стъпка към постигането на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. „Кръгова икономика – какво е това, защо искаме да завъртим абсолютно всичко в един кръг от остатъците от първично производство, какво бихме могли да правим с тях, дадохме примери.

 

Разказахме за цифровите технологии и какво значи Test before invest? С младите хора, които са необременени, въпреки че говорих за политика, при тях е по-лесно, те са бял лист, можеш върху тях да пишеш и рисуваш, те са благодатни за красиви рисунки. Не вдсичко са запомнили, но все нещо ,някои зрънца и Това би могло да бъде техния път и аз ще съм доволна, ако съм успяла да им помогна", не крие Светлана Боянова.

 

 

Срещата в Аграрната гимназия в Добрич предостави на бъдещите фермери една по-различна визия за земеделското производство у нас и в Европа:
„Извън стопанството, в което работят, извън това, че помагат на родителите си, което е прекрасно, може би им отворих врата за други хоризонти.

 

Дори и ние, които следим материята, няма да успеем да бъдем като тях. Те са просто млади, необременени, с много чиста енергия, която могат да вложат в българското земеделие“, убедена е Светлана Боянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Коментари
seo servise
на 13.03.2022 10:44
Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. <a href="https://toleague.top/">토토사이트</a>
Добави коментар