CLAAS LEXION 700 влизат в четвъртото измерение. Ето защо

CLAAS LEXION 700 влизат в четвъртото измерение. Ето защо
Предприятието за селскостопанска техника CLAAS беше първото, което през 1936 пусна на пазара комбайни, подходящи за работа при условията на жътва в Европа. От тогава CLAAS е водещият производител на пазара на комбайни в Европа. От актуалните в момента три серии LEXION, ТUCANO и AVERO, LEXION освен, че е най-високопроизводителният комбайн, със своите 20 години е и серията с най-голям опит – както в проучванията и разработките, така и в практиката. Често в наши дни разработките в детайла са това, което осигурява повече мощност, сигурност при работа, ефективност и комфорт на водача. Това е бил фокусът на хората в Харзевинкел и при усъвършенстването на серията LEXION 700 като този път подобренията са насочени към системите за почистване и сепарация, сламорезачката и електрониката.

 

По отношение емисиите вредни газове новият LEXION 700 изкачи ново стъпало. Със степен отработени газове Tier 4 / Stage 4 CLAAS сменя при LEXION 700 доставчика на двигатели CAT с Mercedes-Benz. При топмоделите 780 и 770 работи двигател Mercedes-Benz от най-новото поколение с до 15,6 литра работен обем. Така при LEXION 780 разполагате с 626 к.с. Моделите LEXION 750 и 740 се задвижват също от двигател Mercedes-Benz с ходов обем 10,7 литра. Изключение прави новият двигател Perkins при модела LEXION 760.

[news]


Моделите LEXION 750 и 740 освен това бяха снабдени с охлаждащата система DYNAMIC COOLING с променливо включване на вентилаторите. При нея винаги разполагате с точно толкова мощност на охлаждане, колкото в действителност е необходима на машината.

 

С оглед увеличената производителност CLAAS увеличиха обема на бункера за зърно при двата най-големи модела LEXION 780 TERRA TRAC и 770 TERRA TRAC – на максимално 13500 литра. С мощност на разтоварване 130 л/сек. Съдържанието на бункера за зърно се разтоварва за по-малко от две минути.

За техниката в сепарацията на зърна при LEXION 700 свидетелстват пет роторни сепаратора, шест при топмодела LEXION 780, и хидравлични роторни клапи върху първите два сегмента. За изравняването на напречния наклон досега при CLAAS върховата технология беше 3D-почистването. При това активното задвижване на горното сито намалява задръстването на ситото. Без това изравняване при работа на комбайна в пресечена местност има опасност от загуба на чистота и мощност. Този проблем естествено се увеличава при повишаване производителността на машината.

 

Четвъртото измерение – 4D-почистване

По тази причина при новите високопроизводителни модели LEXION 700 CLAAS разработи 4D почистването. То се състои от два компонента – зависимо от наклона управление на роторните клапи и автоматично управление на вентилатора. Ако машината е снабдена с 4D почистване, тя получава допълнителен трети чифт роторни клапи. Активното управление на роторните клапи се осъществява в зависимост от напречния и надлъжнен наклон на машината, както и моментното натоварване от сепарацията и почистването. Сегментите на роторните клапи, които са под наклон, автоматично се отварят или затварят. Оборотите на вентилатора автоматично се напасват при движение нагоре или надолу по склон. По този начин новото 4D почистване влияе върху сепарацията и така облекчава почистването. 4D почистването се извършва автоматично на заден план и за него не е необходимо управление от водача. То е напълно интегрирано в CEMOS AUTOMATIC и допринася за напълно автоматичното оптимизиране на машината. Естествено, водачът може ръчно да се намеси и в случай на нужда да изключи системата посредством терминала CEBIS.
 


LEXION 750 сега и във версия MONTANA

Когато се жъне в много пресечена местност, двата модела LEXION 760 и LEXION 750 могат да се доставят и във версия MONTANA, което позволява изравняване на напречния наклон до 17%.

 

Подобрена картина на разпръскване – по-голям вършачен барабан

CLAAS промениха размерите и при сламорезачката. Барабанът на новия LEXION 700 е с 5 см по-голям диаметър и по този начин се осигурява по-равномерна дължина на рязане, приемане и водене на материала. В комбинация с ламаринен разпределител на плявата по-големият вършачен барабан гарантира по-добро ускорение на наситнения материал и по този начин по-широка и равномерна картина на разпръскване по полето.

Новите модели постигат още по-равномерна картина на разпръскване посредством хидравлично управлявани заслонки на радиалния разпределител. За тази цел радиалният разпределител беше снабден с механично задвижване. Новият радиален разпределител има не само по-стабилни обороти, а предимството му преди всичко е в комфорта на обслужване и намаления разход на гориво.

 

Фрикционният под и контраножовете на сламорезачката вече могат хидравлично да се настройват от кабината посредством терминала CEBIS. С едно натискане на копчето от кабината водачът може да регулира също така транспортното положение, наситняването и косенето.

 

Жътва при тежки условия – автоматичен контрол потока на материала

Комбайните CLAAS са известни със своите предимства преди всичко при екстремни условия на жътва. Тогава имаме голямо натоварване на предавките на комбайна. За да се регистрират навреме критични върхови натоварвания, от CLAAS разработиха за новия LEXION 700 автоматичен контрол на потока материал. Оборотите на двигателя, вършачния механизъм APS и сепарацията ROTO PLUS се контролират и уравняват. Ако възникне проблем, захранващият канал, хедерът и зърненият елеватор веднага автоматично се изключват, за да се предотврати авария.

 

За да станеш майстор, ти трябва опит – CEMOS AUTOMATIC

2012 CLAAS представи за LEXION 700 системата CEMOS AUTOMATIC – първата изцяло автоматична настройка на комбайните за сепариране и почистване. Първоначално тя заработи при културите пшеница, ечемик и рапица. Но CEMOS AUTOMATIC е учена, самооптимизираща се система, в която постоянно се влива световният опит, откакто е излязла на пазара. Така CLAAS разширява спектъра на приложение на новия LEXION 700 с културите царевица и соя като същевременно дава възможност за обслужване директно в CEBIS на машината. Логиката на обслужване и воденето по менюто са идентични с всички останали функции на машината.


LEXION серия 700

 

LEXION

780

770

760

750

740

Вършачна система / ширина

APS /

1.700 мм

APS /

1.700 мм

APS /

1.420 мм

APS /

1.420 мм

APS /

1.420 мм

Сепарация

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

Обем на бункера

13.500 л или 12.800 л

13.500 л или 12.800 л

11.000 л

10.000 л

10.000 л

или 9000 л

Двигател

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Perkins

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Максимална мощност на двигателя

(ECE R 120)

460 kW /

625 к.с.

430 kW /

585 к.с.

370 kW/

503 к.с.

320 kW /

435 к.с.

300 kW /

405 к.с.


Комбайнът LEXION 700, както и всички продукти на CLAAS, може да намерите при официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!