Дадоха официалният старт на селскостопанското изложение ЗарАгро 2009

Дадоха официалният старт на селскостопанското изложение ЗарАгро 2009

Кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев даде официалния старт на международното селскостопанско изложение ЗарАгро 2009. Тържествен водосвет отслужи и Старозагорският митрополит Галактион, след което официалните гости разгледаха изложението и разговаряха с фирмите – изложители. На официалното откриване, което организаторите нарекоха „Кънтри шоу” не присъстваха поканените министър Валери Цветанов и шефката на Държавен фонд „Земеделие” Ализан Яхова – вероятно заради изключително натоварената си програма....

Днес цял ден продължиха последните приготовления на изложителите преди старта на ЗарАгро. Над 60 са фирмите, които участват и представят най-известните световни и родни марки селскостопанска техника. Изложението е разположено на летището в Стара Загора на площ от 12 хиляди квадратни метра.

Според организаторите подготовката на събитието е отнела половин година. Това, което отличава агроизложението и го прави по-атрактивно от другите, е че за първи път фирмите ще демонстрират „на живо” продуктите и  техниката, която представят – чрез демонстрации и тест-драйв. Идеята за „ЗарАгро” е на няколко водещи селскостопански фирми от Стара Загора, призна един от организаторите Емил Капон.

Проявите, които ще се проведат на изложението са изключително атрактивни –презентации, демонстрации, състезания, тест-драйв за автомобили, представяне на елитни коне, киноложка изложба на каракачански овчарки. Посещението е безплатно.

По време на изложението Аграрният факултет към Тракийския университет ще представи животни, отглеждани в помощното стопанство, съвременна доилна техника и демонстрация на електропастири. Една от атракциите на откриването днес беше полицейският конен ескадрон на Стара Загора, с коне от породата Хановер – собственост на университета.

ЗарАгро 2009 се провежда от 13 до 16 май. По време на изложението посетете и щанда на Трактор.БГ и Фермер.БГ.