Даниел Минев: Модерното земеделие се прави с модерна техника

Даниел Минев: Модерното земеделие се прави с модерна техника
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. В пета част от текста ви предлагаме специалното интервю с председателя на БАТА АГРО Даниел Минев. 
 
 
Даниел Минев е новият председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО). Компанията, която управлява –Интерагри България, е член на авторитетната неправителствена организация. Даниел Минев е познат като амбициозен и последователен мениджър, който наложи бранда NEW HOLLAND в страната. Сега пред младия бизнесмен стои сериозна задача – да ръководи единствената у нас Асоциация на търговците на агротехника, в която членуват най-големите вносители на световни марки машини.
 
Даниел Минев е завършил Техническия университет във Варна. През 2003 г.
получава магистърска степен по специалността Electrical Engineering във Florida International University. Професионалният му опит включва ключови позиции в енергийните звена на световния лидер General Electric в Централна и Източна Европа. Даниел Минеш оглавява Интерагри България АД от 2013 г., а през 2014 г. става носител на отличието Агробизнесмен на България за 2014-та.
 
 
- Какво впечатление Ви правят на първо четене данните за новорегистрираните колесни трактори и комбайни? Има ли очертаваща се тенденция?
- По последни данни новорегистрираните колесни трактори за 2017-та година са 1340, което е с 9,7% повече от предходната година, но нивото е все още далеч от необходимото за здравословно обновяване на техниката в страната.
 
При зърнокомбайните нещата стоят подобно – новорегистрираните зърнокомбайни през 2017-та година са 158, което въпреки увеличението от 37% спрямо 2016-та година е много по-малко от обичайното ниво от около 250 зърнокомбайна на годишна база. За очертаваща се тенденция трудно може да се говори.
 
Прави впечатление, че втора поредна година нивата на новорегистрирана техника са значително по- ниски от обичайните за пазара в България, за което има множество фактори.
 
- Може ли да се каже, че има тенденция на лек ръст и отлепяне от „дъното" след спада през 2016 г.?
- За лек ръст определено може да се говори. Друг е въпросът дали това може да се дефинира като „отлепяне от дъното“. Въпреки че има известно повишаване на броя новорегистрирани машини, нивата са много далеч от нивата които биха допринесли за осезаемо обновяване на машинния парк в страната.
 
Условията за фермерите са доста тежки. Климатичните условия са неблагоприятни за реколтата, поне за момента. При изкупните цени на продукцията не се очертават особен ръст. Има голяма несигурност по отношение на мерките по ПРСР за финансиране на техника. Всички тези фактори влияят негативно на намеренията на фермерите за инвестиции в техника.
 
- Голяма част от търговците, а и от фермерите, смятат, че липсата на работна ръка в сектора на плодовете и зеленчуците ще изиграе голяма роля в търсенето на машини за този сектор. Вие какви наблюдения имате в тази насока?
- Липсата на работна ръка и особено на квалифицирани кадри в земеделието е изключително голям проблем не само в сектора на плодовете и зеленчуците, а и във всички сектори на земеделието.
 
Този недостиг на работна ръка може да бъде както катализатор на търсенето на специализирани машини във всички сектори, така и сериозна пречка пред земеделските стопани, тъй като специализираната техника изисква високо квалифицирани кадри за работа с тази техника, както и за нейната поддръжка.
 
Смятам, че като цяло търсенето на специализирана техника ще се повишава постепенно във всички сектори, тъй като такава техника може да оптимизира разходите на производителите. Нещо повече, ниски лихвени проценти на финансиране допълнително подпомагат инвестициите в такава техника. Неведнъж съм казвал, че модерно земеделие може да се прави само с модерна техника.
 
Тези производители, които искат да останат на пазара, да бъдат печеливши и рентабилни, трябва да инвестират в модерна, високо- производителна и високоефективна техника, да задържат кадрите си и да работят за повишаване на квалификацията им.
 
- Ясно е, че мерките от ПРСР помагат на стопаните, за да купуват техника. Как се отрази това на пазара, според Вас, и накъде ще го движи при положение, че не се предвижда отваряне на мерки за купуване на техника в скоро време?
- Мерките по ПРСР в последните години и начинът, по който се изпълняват, оказват негативно влияние на пазара на техника. Големият спад на новорегистрирана техника през 2016-та година в голяма степен се дължи на дългото (почти цяла година) отлагане на мярка 4.1 през 2016-та, както и на непрестанните спекулации и несигурност около мярката.
 
Земеделските стопани трябва да инвестират в техниката, която им е необходима и да не се влияят толкова много от спекулации около програмите, защото дългото чакане на програми, води само до големи загуби. Има много преференциални програми за инвестиции в техника, разработени от колегите вносители на техника за Българския пазар и моят съвет към земеделците е да не си губят времето в чакане на програми, а да си набавят необходимата техника, когато им е нужна.
 
Изпълнението на мерките по ПРСР не работи ефективно и по-скоро спира инвестициите на земеделските стопани. За мен мерките по ПРСР трябва да бъдат насочени към подпомагането на земеделците на регулярна база, а не веднъж на няколко години. Има много добри практики от страни в Европа, където мерките по ПРСР работят целогодишно и ефективно помагат на фермерите да обновят парка си.
 
- Кое е основното, което мотивира земеделските производители да купуват техника?
- Това, което основно мотивира земеделските производители да купуват техника е необходимостта от механизация и оптимизация на разходите. Модерната нова техника изисква инвестиция, но в същото време драстично намалява производствените разходи в едно стопанство. И тук е важният момент на правилен избор на техниката като параметри, функционалност и най-вече разходи за поддръжка и обслужване.
 
Правилният избор на една машина не е по цвят или по марка. Правилният избор на машина трябва да бъде направен на база оборудването на машината, размера на инвестицията и много важно – на разходите за експлоатация и спестяванията, които носи тази машина в поне 5-годишен план.
Единствено такава комплексна оценка може да помогне на земеделските производители да направят правилния избор при покупката на техника.
 
- Има бавна, но плавна тенденция за обновяване на машинния парк в земеделието, но в какво състояние е той в момента и колко време ще трябва да се изчистят старите машини изцяло?
 
Цялостно машинният парк в България е все още много стар. Голямата част от машините, работещи в земеделието са над 10-15-годишни. Вносът на много амортизирани употребявани машини допълнително усложнява нещата. Да разбира се, има тенденция на обновяване на техниката, но това обновяване тече много бавно. Разбираемо е, че при сегашните изкупни цени на продукцията възможностите на земеделците за инвестиции в техника не са големи.
 
От друга страна, старата техника води след себе си сериозни експлоатационни разходи, които не винаги се оценяват адекватно. Оперативните разходи за амортизираната стара техника също са значително по-големи от тези за нова техника. Това което е ясно е, че със сегашните темпове на подмяна на техниката, по-значителна подмяна на старите машини остава далеч в бъдещето, а за пълно изчистване на старите машини е още по-трудно да се мисли, освен ако не се въведат конкретни ограничения.
 
- Какви са изискванията за екологичност при агромашините и кои европейски (а и български) органи са натоварени да следят за това машините в селското стопанство да пазят околната среда? Има ли някакъв срок извеждането на машините, които не разполагат с еко изисквания и ако е така, как това ще се отрази на нашия пазар?
- Изискванията за екологичност при новите машини за земеделието са строго дефинирани и контролът се осъществява от ОД Земеделие при регистрация на всяка машина на база сертификат от производителя.
 
По отношение на изискванията за екологичност при употребяваната техника, не ми е известно да има такъв контрол. Това означава, че техника и на 20-години може да бъде внесена и регистрирана в България. Не ми е известно да има срокове за извеждане от пазара на машини, които не покриват текущите екологични норми. Някак нелогично е да има строги изисквания за новите машини, а употребявани машини да влизат в страната без никакъв контрол спрямо екологичните норми.
 
- Какво е състоянието на пазара на машините втора ръка и как този пазар ще се развива за напред?
- Пазар на машини втора ръка винаги е имало и ще има. Прави впечатление, че голяма част от машините втора употреба продавани в България, влизат най-вече от Европа. Тези машини в голямата си част са силно амортизирани и често биват „напудряни“ и продавани на нищо неподозиращи клиенти като „супер запазени“ машини, които след това изискват значителни разходи за поддръжка и ремонти.
 
Съветвам земеделците да внимават много при покупка на такива машини. Много по надежден вариант е закупуването на употребявани машини от вносители на нова техника в България, защото тези машини имат много по-ясна история и документация за сервизно обслужване. Разбира се, най-надеждни и ефективни са новите машини и няма по-добра и рентабилна инвестиция от инвестицията в нова машина.
 
- Какво влияе върху цената на новите машини?
- Цените на новите машини се определят в основна степен от инвестициите на производителя в развойна дейност и от производствените разходи, които нараства ежегодно. Колкото по-иновативни и ефективни са новите машини толкова по- рентабилни са те за земеделските стопани.
 
От друга страна състоянието на реколтата и изкупните цени влияят значително върху решението на фермерите за покупка на нови машини. Видно е от последните две години – 2016-та и 2017-та, че ниските изкупни цени на продукцията депресират пазара. Нормално е при по-малки приходи, земеделците да са по- консервативни в инвестициите.
 
Същевременно, точно в такива моменти на ниски изкупни цени е от съществено значение фермерите да се преоборудват с най- високоефективната техника, за да намалят разходите за производство и да останат печеливши. Звучи малко нелогично на първо четене да се инвестира в модерна техника, точно когато приходите са най-ниски, но професионалните бизнес ориентирани фермери знаят, че всъщност това е много логично. Точно когато приходите са ниски, едно от малкото пера, на които могат да влияят е оперативните разходи за производство.
 
Ако в такъв момент инвестират в много по-икономична техника, която спестява разходи за гориво, спестява загуби и повишава производителността значително те ще си гарантират отлична рентабилност. Нещо повече, инвестицията в нова машина с осигурен първокласен сервиз минимизира риска от загуба на продукция.
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.