Даниел Минев: Време е за инвестиции в нова и високоефективна техника

В периоди на понижени приходи е от ключово значение да се оптимизира техниката, да се инвестира в нови, по-ефективни машини

Даниел Минев: Време е за инвестиции в нова и високоефективна техника

В периоди на неблагоприятни климатични условия, понижени приходи на земеделските производители и други сътресения на пазара е от ключово значение да се оптимизира техниката, да се подменят по-старите и неефективни машини и да се инвестира в нови, които намаляват разходите.

 

Излезе AgriTech Market 2020

 

Този подход в земеделския бизнес е представен в годишното издание на Трактор.БГ AgriTech MArket 2020 в интервю с Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).

 

Изтеглете БЕЗПЛАТНО изданието AgriTech MArket 2020

 

Компанията, която управлява Даниел Минев – Интерагри България, е член на авторитетната неправителствена организация БАТА. Бизнесменът е познат като амбициозен и последователен мениджър, който наложи бранда NEW HOLLAND в страната. Той ръководи единствената у нас Асоциация на търговците на агротехника, в която членуват най-големите вносители на световни марки машини.

 

Завършил е Техническия университет във Варна. През 2003 г. получава магистърска степен по специалността Electrical Engineering във Florida International University. Професионалният му опит включва ключови позиции в енергийните звена на световния лидер General Electric в Централна и Източна Европа. Даниел Минев оглавява Интерагри България АД от 2013 г., става носител на отличието Агробизнесмен на България за 2014-а.

 

Каква беше картината на пазара през изминалата 2019 г.?

 

Годината беше трудна за земеделците. В много региони на страната добивите бяха доста ниски както при пролетните, така и при есенните култури. Разбира се, имаше и региони, в които добивите бяха добри.

 

Така или иначе в земеделието бизнесът е изключително зависим от времето.

 

Има както лоши, така и много добри години по отношение на добиви и приходи. Това, че 2019-а не беше особено добра година, има известно влияние върху пазара на нова техника. Както е видно от статистиката, има малко понижаване на нивата на търсене на трактори и зърнокомбайни, но тези флуктуации са нормални и не са толкова съществени. 

 

Какви тенденции се очертаха и смятате ли, че те ще продължат да се развиват и през 2020 г.?

 

Една от основните тенденции е инвестиция в нова и високоефективна техника, която гарантира понижаване на разходите и себестойността на продукцията. От друга страна съществува и известно забавяне на инвестициите, поради по-ниските приходи на земеделците.

 

Точно в такива периоди на понижени приходи е от ключово значение да се оптимизира техниката, да се подменят по-старите и неефективни машини и да се инвестира в нова техника, която намалява разходите. 

 

Ще има ли търсене на конкретни машини през 2020-а, според Вас? На какво отдавате тези предположения?

 

Не мога да поставя фокус върху определени машини, които биха били търсени повече. Подмяната на техниката е цикъл, който в голяма степен определя какво се търси.

 

Циклите на подмяна на различните машини са различни. От една страна са в зависимост от типа машина, а от друга - в зависимост от стратегията на конкретното стопанство. 

 

Новите технологии навлизат бързо сред родните земеделски производители. Оказват ли тези новости влияние при продажбата на машини и прикачен инвентар? 

 

Новите технологии са ключов фактор при всяка инвестиция в нова техника. Благодарение на развитието на технологиите, съвременните машини са много по-високопроизводителни и по-ефективни. Това означава, че разходът на стопанството за единица произведена продукция намалява.

 

Земеделците осъзнават, че производствата им трябва да се оптимизират постоянно и да се търсят всички възможни начини за понижаване на разходите за производство.

 

Сериозен принос за това имат именно технологиите за прецизно земеделие и дигитализацията на техниката.

 

А какви са наблюденията Ви специално при този тип нови решения? Засилва ли се интересът към дигиталното, прецизното земеделие? На какво отдавате това?

 

Прецизното земеделие в наше време е вече стандарт. Дигиталните технологии от години са факт в земеделските машини и продължават да се развиват с много високи темпове.

 

Ако преди 10 години системите за прецизно земеделие с висока точност бяха екзотика, днес всяка втора или трета нова машина е конфигурирана с навигационна система. Системите за прецизно земеделие и дигиталните решения имат пряко отношение към намаляването на разходите за производство на продукция и спестяват много средства на земеделците.