Делът на старата земеделска техника у нас все още е много висок, според КТИ

Делът на старата земеделска техника у нас все още е много висок, според КТИ

Част от техниката, която използват фермерите, вече излиза от употреба, стана ясно от анализ, представен от инж. Иван Гайдаров, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните.

Той посочи, че в момента близо 79.6% от тракторите и 76.9% от комбайните са на възраст над 10 години, и определи данните като „стряскащи“. 250 500 е общият брой на наличната селскостопанска и горска техника у нас срещу 98 800 преди десет години. Делът на най-старите машини е намалял с около 2 процентни пункта през последните пет години, но все още е твърде висок. Новата техника с първа регистрация в страната е 1400-1500 трактора и 250-280 комбайна годишно. Статистиката е тревожна, изтъкнаха експерти и търговци на земеделска техника по време на обсъждането

Темата за състоянието на машинно-тракторния парк беше представена на кръгла маса, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите, съвместно с БАТА АГРО.© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!