Десетки трактори с протестиращи фермери тръгнаха към София

Десетки трактори с протестиращи фермери тръгнаха към София

Десетки трактори  тръгнаха към София. Пред Агенция Фокус Георги Балев, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той посочи, че около 40 фермери със земеделски машини от Бургас вече пътуват към София още от обяд. Те ще пристигнат тази вечер в Карнобат, откъдето ще продължат по маршрута си утре сутрин. Земеделските производители от Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще се насочат към столицата тази вечер. Очаква се в шествието към София да участват повече от 200 земеделски машини от Южна България.

В него е възможно да се включат още зърнопроизводители от Северна България - от Велико Търново, Враца, Плевен и Ловеч. Идеята е походът да завърши на площада пред храм-паметника “Александър Невски”. Изпратено е писмо до Столична община и до Националната агенция “Пътна инфраструктура” с искане за разрешаване на протестното шествие на стопаните. “Дори и да не разрешат, ще преминем към гражданско неподчинение”, каза Балев.

Той бе категоричен, че въпреки окончателното гласуване на бюджета за догодина, зърнопроизводителите се надяват, а и има шансове и варианти за намирането на исканите 378 млн. лв. за национални доплащания за догодина. “Всичко може да се направи, просто трябва да има добра воля от управляващите, бюджетът може да се преразгледа, всичко може да стане”, каза той.

В 19.00 часа в Арбанаси ще заседава Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) във връзка с оформяне на окончателно решение за това как ще продължат протестите. Пред асоциацията стоят два варианта – единият е да се премине към гражданско неподчинение с блокиране на пътищата на страната по места, а другият е призоване на всички земеделски организации на едноседмична стачка на разрешени места в София, където ще се раздава безплатно брашно, сирене, мляко и яйца, обясни пред “Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.