ДФЗ подпомага групи производители при закупуване на земеделска техника

ДФЗ подпомага групи производители при закупуване на земеделска техника

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) започна плащанията за приети планове по схемата „Групи производители”, съобщиха от пресцентъра на Фонда. Субсидия в размер на 4 579 913 лв. получиха двама бенефициенти по схемата „Групи производители”. Това е първо плащане на кандидати по схемата, които са подписали договори с фонд „Земеделие“ през 2012 година. Финансовата помощ покрива разходите им, извършени през миналата година. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) и националния бюджет.

Целта на схемата е да насърчи обединяването на българските производители в организации, за да могат да бъдат по-конкурентни на пазара. Това ще стимулира и производството на родни плодове и зеленчуци в ситуация, в която над 90% от тази продукция е внос.

Финансовото подпомагане по схемата покрива 100% от разходите за учредяване и улесняване на административната дейност на групите и до 75% от разходите за инвестиции, необходими за получаването на признаване. Извършените инвестиции през 2012 г. са свързани с покупката на земеделска техника – трактори, мотокарни уредби, машини за бране на ябълки, плугове и други, както и купуването и монтажа на мрежи за защита от градушки. Разходите за улесняване на административната дейност включват компютри, офис оборудване, програмни продукти и други.

източник: Фермер.БГ