ДФЗ предлага фермерите да ползват горива с намален акциз за реално обработвани площи

  • 468
  • 0
  • Новини
ДФЗ предлага фермерите да ползват горива с намален акциз за реално обработвани площи

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) предлага при въвеждане на системата за продажба на маркирани горива с намален акциз на земеделските производители, да се използва регистърът ИСАК с реално декларираните обработваеми площи, съобщиха от пресцентъра на фонда.

При прилагането на механизма, който е разписан в приетите на първо четене тази седмица промени в Закона за акцизите и данъчните складове, на база регистрираните площи в ИСАК, може да се изработят електронни карти, с които земеделските производители да закупуват маркирани горива с намален акциз за отопление и обработка на земеделските земи.

Предложението беше отправено от ръководството на ДФЗ на работна среща с представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите, Агенция „Митници”, големите търговци на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Срещата се състоя по инициатива на Изпълнителния директор на ДФЗ Калина Илиева след постъпили многократни искания от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите за съдействие при изясняване на механизмите, по които ще се прилагат новите разпоредби на Закона за акцизите и данъчните складове. На нея присъстваха също председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева и Стоян Гюзелев, член на комисиите по земеделие и финанси в Народното събрание.

По досега действащите механизми на Закона за акцизите и данъчните складове земеделските производители се възползваха от облекчените ставки за моторните горива на база списък на регистрираните по Наредба №3 стопани в Министерство на земеделието и храните. Така не всички производители можеха на практика да се възползват от облекчението в закона, тъй като в ИСАК се включени всички реално ползвани площи в страната.

Ако се въведе система с електронни карти на база действително обработваните земи, ще се осигури достъп на всички земеделски производители до възможността да ползват горива с намален акциз, заяви заместник изпълнителния директор на ДФЗ Мюхеттин Караоглан. Предложението беше подкрепено от заместник директора на Агенция „Митници” Красимир Николов, председателя на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов и представителите на петролните компании.

По време на срещата председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева пое ангажимент между двете четения на проектозакона да внесе в НС предложение, което да даде възможност и на фермерите, които отглеждат животни и ползват земи, също да се включват в системата за продажба на маркирани горива с намален акциз.