Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

ДФЗ ще продължава да приема проекти по мярка 121 от ПРСР до края на годината

ДФЗ ще продължава да приема проекти по мярка 121 от ПРСР до края на годината

Държавен фонд “Земеделие” финализира обработката на 1415 договора с бенефициенти по Мярка 112 “Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР), съобщиха от МЗХ. Субсидията по тях е 34.5 млн. лв.

Договорите с бенефициентите ще бъдат подписани до две седмици, след което в рамките на месец след провеждането на всички административни процедури по проверка на проектите на място, кандидатствалите по програмата млади фермери ще могат да получат европейската помощ.

Приемът на проекти по тази мярка беше спрян в началото на месец юли заради изчерпване на бюджета. Досега по Мярка “Създаване на стопанства на млади фермери” във фонда са приети 5 429 проекта на стойност 265.4 млн. лв. От тях одобрените са 1 134, за които субсидията е в размер на 54.9 млн. лв.

Все още в ДФЗ остават много приети, но неразгледани проекти, защото липсва график и приоритизиране. Ако по подадените вече проекти не бъдат подписани договори до края на годината, фирмите, подали проектите, ще загубят между 5 и 10% от европейското финансиране. Освен това отпусканата безвъзмездно от ЕС ще спадне от 50 на 40% от стойността на проекта, а фермерите, работещи в необлагодетелствани райони, вместо 60 ще получат 50% подпомагане. Причината е, че след 1 януари 2010 г. според разпоредбите на ЕС процентът на съфинансиране на проектите се намалява.

До края на годината ДФЗ ще продължава да приема проекти по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, по която от 2010 г. процентът на европейското финансиране се намалява с 10%.
         
Към момента по Програмата за развитие на селските райони в ДФ “Земеделие” са постъпили общо 9 908 проекта по различните мерки. От тях към 31.08.2009 г. сключени договори има с 2 468 бенефициенти, а останалите 7 440 са на различен етап на обработка. Проектите, които чакат одобрение, са на стойност 406.3 млн. лв.

Коментари
авиация за агро
на 31.07.2010 17:43:34
без значение че статията е стара, винаги въпроса е актуален, но има голяма борба на интереси: ганчо иска ка26, щото работи от години с него и е монополист, от друга страна има едни варненски бандити с робинзон44, и те искат да пробият на пазара по всякъкъв начин...а имаше и един български ентусиаст пилот, докара от молдава вертолет ми-2-за добруджа... това е истинския летящ трактор-пръскачка...и ония от варна и ганчовци..начело с мутафчиев от бсп и администрацията в гд на гва го фалираха човека и не му дадоха да работи, без да имат законни права за забрани...а цените на машините не са баснословни...ка26 в добро състояние е до 50000сащ долара, Ми-2 е до 150000сащ долара, а робинзана е 320000сащ.../около/; видимо е че интересите са за парите, не за реколтата...иначе доколкото знам, човека с ми-2 има 9 вертолета в молдова и над 5 самолета...но работи извън БГ и молдова...и се е опитал да помогне да свои приятели земеделци в бг...е ясно е че скоро решение на въпросите няма да има с агроавиацията...там се искат млади и обучени хора, не простаци като тия от варна и стари мотори като ганчовите...[:cheers:]
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug