Димчо Райнов: Оптиком и Landini са точните партньори за успешен агробизнес (ВИДЕО)

Димчо Райнов: Оптиком и Landini са точните партньори за успешен агробизнес (ВИДЕО)

Да си фермер е призвание, но за да гледаш лозе се иска мерак, казват старите хора. Не е случайна и народната приказка: „Лозето не ще молитва, иска мотика“. А да си лозар в България и да го превърнеш в успешен семеен бизнес е повече от предизвикателство.

С това предизвикателство се е заел Димчо Райнов с неговото стопанство и семейна винарна в русенското село Нисово. Той сподели пред Фермер.БГ, че неговото семейство е започнало до се занимава със съвсем слаби опити в земеделието през далечната 1998 г.  

 

„Направихме 1000 дка земеделски земи зърнопроизводство и около стотина дка лозя. През годините увеличихме както земята, така и лозовите насаждения и стигнахме до 5000 дка обработваеми земи и тъй като имаме и винарска изба – лозята вече са около 700 дка.“, обясни Димчо Райнов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


Основните трудности за фермера в началото както са били с техниката, тъй като стопанството е разполагало само с един трактор ЮМЗ.

Първите машини лозарят е  закупил по програма Сапард. Един проект, който е  направил в лозарството, изцяло с машини на Оптиком. Фермерът допълва, че в неговото стопанство има още два проекта реализирани отново в селското стопанство, основно в лозарството. Те са  успешни проекти, тъй като машините  и досега работят във фермата. „Започнахме да работим с фирма Оптиком отдавна и първите трактори Landini, които закупихме са за лозарското ни стопанство. След това купихме един голям трактор Landini за зърнопроизводството ни. Целият ни прикачен инвентар също е от фирма Оптиком“, споделя Димчо Райнов.


Относно работата на Димчо Райнов с екипът на фирма Оптиком, той е категоричен: "Ние като производители нямаме проблеми с техниката, с обслужването, с фирма Оптиком. Лесно се работи, лесно се комуникира с тях. Създадохме едни приятелски отношения, които се вляха и в работата ни и от толкова години, нямаме проблеми. Имали сме трудни моменти, когато е кампания и имаме нужда от резервна част или консултация - това става много набързо, много навреме, което за нас като фермери е важно, тъй като селскостопанската продукцията не чака, а иска прибиране".


Според фермера, предвид че в България има голямо предлагане на машини, предимството на Оптиком е, че се подбира най-точната машина. Не се продават машини накуп, с цел да се продадат и да се изпълни дадената програма, а такива които да служат във времето. Оптиком предлагат и доброто съотношение между цена и качество на машините. Всичко това оказва влияние върху бюджета и работата на стопанствата, обобщава Райнов.

 

Фермерът има планове отново да кандидатства и по новите програми за земеделие, тъй като по думите му за този 5 годишен париод, който е отминал, част от машините са вече амортизирани. Освен това техниката се развива доста динамично като новости, наложени са нови култури в зърнопроизводството, като рапица и нови сортове лозя в лозарството. Стопанствата трябва да продължат да се модернизират, категоричен е земеделецът.

 

Нашата фамилия сме взели решение, че за в бъдеще 100% от техниката, която купуваме ще бъде от Оптиком. Имаме 100% гаранция за машините, с които работим, познаваме хората, техническия екип. Ако искате сега може да се обадим, да направим експеримент, да видите за колко време ще отреагират, отправя предизвикателство към нас, г-н Райнов и допълва: „Чувстваме се сигурни относно техниката. Защото новите стопанства, нямат като едно време, да поддържат огромни бази с резервни части, с техници. Ние сега нямаме механици. Така че, ролята на механици играят фирмата, която ни доставя техниката, в случая това са Оптиком.“
 

"Това, което трябва да е цел не само на нашето стопанство, но и на другите стопанства е да се модернизираме до последна степен, защото за нас това е последна възможност да използваме тези европейски програми и умно и разумно да си оборудваме стопанствата.“, категоричен е Димчо Райнов.

 

В стопанството на лозаря Димчо Райнов се убедихме, че той вярва и спазва своите три принципа за успешно фермерство: квалифицирани кадри, добра техника и умно водене на стопанството. Фермерът е оптимист за бъдещето на своята ферма, което вижда в своите синове. Те са неотлъчно до него и вече активно участват в семейният бизнес. Несъмнено за напред, един от основните партньори на Димчо Райнов и синовете му ще бъде фирма Оптиком, за да изградят заедно едно по-добро бъдеще за българското земеделие. Защото бъдещото зависи от постигането на целите на всеки един фермер, който се стреми да върви напред.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!