Димитър Мачуганов: Земеделието е страст за тези, които истински обичат земята! (ВИДЕО)

Димитър Мачуганов: Земеделието е страст за тези, които истински обичат земята! (ВИДЕО)
Земеделието е професия, но и страст за тези, които истински обичат земята и са честни към нея. Един от тези земеделци, който и активно участва в обществения живот на сектора е зърнопроизводителят от Летница – Димитър Мачуганов. Който го познава знае, че е изключително принципен и прям в работата си и държи да работи именно с такива партньори в своята дейност.
 
За началото, за трудностите, за стремежите и идеите за бъдещото развитие на неговото стопанство, разговаряхме със земеделеца през активната кампания тази година. 
 
„Стартът в земеделието за нас беше в не толкова далечната 2003 г. Вече 10-11 година се занимаваме с земеделие и мога да кажа че сме сравнително нови в бизнеса. Започнахме с наследствени 70 дка, на втората година бяха към 4700 дка, а към днешна дата са към 50 000 дка“, разказва за началото Димитър Мачуганов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
Зърнопроизводителят споделя, че основните трудности в началото са както и при повечето от колегите му по онова време:  липсата на финансиране и липсата на чисто пазарни механизми и допълва: „ Далечната 2003 г. нямаше европейско подпомагане, нямаше европейски фондове, малко трудни времена за земеделието. Ние с нетърпение очаквахме да влезем в ЕС, зада получим подпомагане“.
 
Мачуганов е категоричен, че ключовият момент за сектор земеделие   е  стартът на предпресъединителните  програми за приемането на страната ни в ЕС: „Ако я нямаше 2007 г., аз реално сега нямаше да се занимавам с земеделие и щях вече да съм фалирал. Дотогава издържах на косъм да не се откажа от земеделието“, разказва Мачуганов.
 
За първите машини, и как стопанството се модернизира Димитър Мачуганов споделя: „Първите ми машини закупих на лизинг– един западен трактор с инвентара. Огромни лихви, трудно ги плащахме. Но след прословутата 2007 г , когато се даде шанс за развитие на българското земеделие, сме ползватели по програма САПАРД, който промени коренно нивото ни на правене на земеделие.  След това реализирахме и проект по 121 мярка от ПРСР. Благодарение на европейските програми, нашето стопанство е смея да твърдя на едно много добро ниво.“
 
Един от най-верните войни в стопанство на зърнопроизводителя, както самият той ги определя са телескопичните товарачи JCB:
„2008 г. закупих един челен товарач JCB, който ми служи вярно до миналата година. На следващата година закупихме още един челен товарач, а тази пролет подменихме предните два с два чисто нови. Най-старият войн продадах на един мой приятел с по малко стопансто, на който той продължава да служи и до днес, разказва фермерът и допълва: „JCB телескопичният товарач е доказан войн при мен. Вече повече от 6 години ползвам марката, пак се спрях на същата марка при подмяната на старите машини. Това само по себе си ми гарантира безотказна работа. Аз не помня да съм ремонтирал досега челен товарач от тази марка. Вярно благодарение на колегите от Оптиком, които  ги сервизират  безупречно, аз не помня да съм ремонтирал  машина, уточнява Мачуганов.
 
За работата си с фирма Оптиком  е категоричен в едно: „Работата ни с Оптиком просто ще го кажа е много лесна. Формулата на успех в нашето сътрудничество през всичките тези години е , че с тях се работи лесно, повярвайте ми. 
 
Изключително големи професионалисти! В техническо отношение, сервизът им е мобилен. Момчетата се стараят. Когато имаме проблеми, когато трябва да коментираме нещо, в изключително бързи срокове се запознават , информират ни и нас обратно. Лесно, лесно – с Оптиком е лесно!“
 
Относно очакванията си за новия програмен период  и развитието на земеделието у нас, Димитър Мачуганов споделя:
„Това е последният влак, който ще трябва да хванем и да се опитаме да станем наистина европейци, тъй като се водим европейци, но трябва да изравним стандартите. Това е целта и на тези европейски програми.“
 
Неговата фирма ше насочи усилията си да подобриинфструктурата в стопанството, ще заложи на по-прецизно зеделие и напояване, както и агроекология.  След 7 годиникогато приключи и това европейско финансиране, Димитър Мачуганов си пожелава неговото стопанство  да е още по подредено, още по-екологично съобразено и по-хубаво от тези на европейците, което казва уверено и с усмивка! И както той каза пред нас, тази увереност идва защото: „Повярвайте ми много работим, много се трудим. Ние сме гладни за работа, ние сме гладни да станем по-добри в работата си!“
 
Уверен в бъдещето, защото синът му е неотлъчно до него в работата, поел е част от нея и както Мачуганов се определя  като един от малкото щастливци, които има пряк наследник.
 
Именно на синът си, фермерът се опитва да предаде основните два принципи, които трябва да следва всеки земеделец в своята работа и живот като цяло: „Първо трябва да бъде честен – честен с хората, с хората с които има отношения, честен към земята, честен сам пред себе си. Когато не си честен към земята, не си свършиш твоята работа, не свършиш всичко в срок, всичко с душа, с най-добри чувства, няма как земята да отвърне със същото. Ако не си коректен с хората с които работиш – било то служители, арендодатели или партньори – просто няма как да се случи. 
 
Постоянството е следващото нещо, което трябва притежава след коректността и честността всеки фермер. Постоянството ти гарантира, че рано или късно всеки труд се възнаграждава.“
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!