До 24 август тече обществено обсъждане на правилата за подпомагане за земеделска техника чрез НПВУ

До 24 август тече обществено обсъждане на правилата за подпомагане за земеделска техника чрез НПВУ

Министерство на земеделието и храните публикува за повторно обществено обсъждане една от най-атрактивните процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

 

Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

 

До 24.08.2023 г. ще продължи общественото обсъждане на правилата за финансиране на земеделска техника и оборудване за земеделските стопани. Бюджетът по процедурата Инвестиции в технологична и екологична модернизация, който е безвъзмездна финансова помощ, възлиза на 318 млн. лв., а максималният размер на разходите за един проект е в размер на 1 млн. лв.

 

Подпомагането по процедурата е насочен главно към купуване на земеделска техника и оборудване, като например трактори, комбаи ни, товарачи, култиватори, продълбочители и брани за частични обработки на почвата, сеялки за директна и прецизна сеитба, торовнасящи машини за прецизно торене, пръскачки за прецизно внасяне на препарати за растителна защита, косачки, адаптери, приспособления и стрипер хедери, мулчираща техника(сечки, ножов валяк, шредери, мулчери и други), балопреси,дронове, GPS системи и друга техника,машини и оборудване.

 

Земеделските стопани ще могат да кандидастват за финансиране чрез представянето на една оферта, която ще се използва за формиране на бюджета по проекта. Избора на изпълнител ще се извършва по – познатия до момента начин, но след подаване на проекта. След сключване на договора за финансиране, земеделските стопани трябва да представят пред Държавен фонд “Земеделие” оферти и договор с избрания оферент.

 

В процедурата се определят пределни цени за част от земеделската техника за 1 к.с.:

 

Трактори - 2 491,37 лв./к.с.;

 

Зърнокомбайни 2 555,07 лв./к.с.;

 

Силажокомбайни - 1 883,59 лв./к.с.;

 

Самоходни товарачи (челни и телескопични) - 2 672,22 лв./к.с.;

 

Самоходни пръскачки - 3 193,18 лв./к.с.

 

12 месеца от сключване на договор с ДФЗ, като земеделските стопани ще могат да започнат с изпълнението на проекта веднага след неговото подаване.
 

Всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и коментари по процедурата.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар