Дори при отказ от субсидиране, фермерите ще бъдат санкционирани от 2023 г.

Дори при отказ от субсидиране, фермерите ще бъдат санкционирани от 2023 г.

 

Изискванията в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще започне да се прилага от Януари 2023 г., ще бъдат по-големи за фермерите. Земеделците ще трябва да спазват и прилагат редица стандарти и добри практики, за да получат дори базово плащане.

 

Притеснени от високите екологични изисквания, фермери започнаха да обмислят варианти за цялостно отказване от субсидиите. Оказва се обаче, че дори стопаните, които не желаят да получават европейски субсидии, ще бъдат санкционирани, заради неспазването на дадени практики, част от ОСП.

 

Въпросът беше дискутиран по време на Десетия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Директорът на дирекция „Директни плащания” в ресорното ведомство Аделина Стоянова обясни, че дори да не получават европейско или национално финансиране, фермерите задължително трябва да поддържат в добро състояние обработваемата си земя, като спазват българските национални стандарти. 

 

На какво основание ще бъдат глобявани фермерите е друг въпрос, който вълнува общността?

 

По думите на Стоянова самите санкции ще бъдат описани в специална методика, по която земеделското ведомство работи в момента.

 

Изказването на Аделина Стоянова предизвика вълна от последващи въпроси, свързани с прилагането на Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), тъй като в български условия задължението за увеличаване на покривните култури от 30% на 80% при терени с наклон над 10 градуса е изключително тежко. 

 

Служебеният министър на земеделието Явор Гечев, както и директорът на дирекция „Растениевъдство” в агроминистерството Петър Кировски посочиха, че този стандарт е препъникамък и за останалите европейски държави. По думите им близо седем държави-членки също водят преговори с Европейската комисия за опциите за спазване на този стандарт. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар