Двуредов прикачен картофокомбайн Grimme показа на полето Тайгър Агри (ВИДЕО)

Двуредов прикачен картофокомбайн Grimme показа на полето Тайгър Агри (ВИДЕО)
Най-големият производител на машини за картофопроизводство Grimme съвместно с ексклузивния си представител за България Тайгър Агри проведе демонстрация  в землището на село Лозен, обл. Пазарджик. Събитието премина при изключително голям интерес от страна на картофопроизводители от цялата страна, които споделиха задоволство от това, че вносителите на селскостопанска техника и в частност Тайгър Агри обръщат все по-голямо внимание на техните  нужди от високопроизводителна техника. 
 

 
На демонстрацията присъства Ян Ипис, Мениджър продажби за Европа в Grimme.  От неговите думи стана ясно, че в България работят над 350-400 машини с марката Grimme, което показва, че машините са добре познати на българските производители. Ян Ипис представи и картофокомбайна SE260, който фермерите наблюдаваха на полето: „Днес наблюдавате пред вас машина от нова генерация  - двуредов прикачен комбайн , модел SE260. Досега в България имаше само едноредови комбайни Grimme. Сега зад вас е двуредовият комбайн, с бункер от 6 тона. Принципът на работа е както при едноредовата машина – офсет прибиране на машините. Почистването на картофите от листа и пръст става чрез  почистващите първа и втора лента. В зависимост от добива на картофите, скоросттта на работа може да бъде регулирана и комбайнът да работи на по бавна или по-висока скорост“. 

 
Картофокомбайнът е оборудван и с инспекционна маса за 6 души, които могат да сепарират в процеса на работа остатъците от  листа и пръст , както и некачествената продукция. От Grimme вижда висок потенциал този картофокомбайн да се наложи на българския пазар и да стане предпочитан сред по-големите стопанства, поради високата си производителност и качество на работа.
 
Димана Страхинова, управител Тайгър Агри сподели: „Това е голяма машина и с много голям капацитет. Ккато чухме тя пребира между 50 и 60 дка, картофи на ден. Оказа се, че интересът е доста голям / без обаче – изрежи го/, което означава , че има вече доста големи картофопроизводители , тоест хора които гледат над 400-500 дка картофи и сега след презентацията говорихме с някои от тях за нови проекти, за това че от едноредови минават на двуредови машини“.

 
Впечатленията си от видяното на полето сподели и Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите: „За мен е удоволствие, че днес може да видим машина от последно поколение, така необходими за нас и които могат да бъдат ползвани в нашите стопанства. Именно затова колегите са тук да видят докъде сме стигнали и какво ги очаква. Не се ли работи с новата техника, сдаваме нещата.


 
Новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020, която вече работи, и по-конкретно частта ѝ за земеделска техника имат фокус специално в зеленчукопроизводството и това дава своето отражение категорична е Димана Страхинова: „Със сигурност тази мярка ще подпомогне много зеленчукопроизводството. Ние не случайно се фокусираме точно там. Всъщност основният фокус на Тайгър Агри е в зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството. Като във връзка със зеленчукопроизводството, мога да кажа , че вече имаме 5 проекта с едноредови машини, което е обема на Grimme  за пет години назад. Тези мерки ще рефликтират директно и това ще даде на картофопроизводителите възможност да закупят много по-ефективни машини, много по-надежни и икономични, разбира се.“
 
 
Какви са очакванията за българския пазар и неговото развитие в бъдеще Ян Ипис от Grimme сподели: „В миналото имаме много продадени машини с нашата марка тук в България. Много от тях продължават да работят, но много от тях вече се нуждаят от смяна с по-восокотехнологични машини, като тази която демонстрирахме днес. Така, че кооперирайки се и с  европейските програми , смятаме , че пазарът има голям потенциал и това за нас е една много добра възможност съвместно с нашият представител тук Тайгър Агри. Ние дълго време търсихме специализирана компания с насочен поглед към този сектор и се радваме, че го намерихме в лицето на Тайгър Агри – една вярно млада компания, но с човек в нея в лицето на Димана Страхинова с много опит в този сектор. Така , че нашата експанзия заедно на българския пазар е гарантирана“.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!