ЕК разследва приватизацията на румънската компания Тракторул

ЕК разследва приватизацията на румънската компания Тракторул

Европейската комисия (ЕК) започва официално разследване, което трябва да покаже дали при приватизацията на румънската компания производител на трактори Тракторул не е оказана държавна помощ, съобщи вчера Комисията.

Европейската комисия има съмнения, че във връзка с продажбата на румънския производител на трактори Тракторул през юли т.г. на компанията Флавус инвестмънтс са нарушени правилата на Европейския съюз за държавните помощи. 

Комисията ще проверява дали има условия, свързани с продажбата, като запазване на предмета на дейност на Тракторул за срок от десет години и даване на приоритет при наемане на бивши работници на Тракторул от компанията купувач, които да са понижили продажната цена. Това би било прието като форма на държавна помощ. 

Тракторул е разположен в Брашов. Заради големи производствени загуби и огромни дългове предприятието се самообяви в ликвидация под контрола на румънската приватизационна агенция. В момента производство в Тракторул няма, информира Европейската комисия.



Тракторул - уеб сайт

Снимка: Tractor.BG