Електрическите трактори - скептицизъм и реалности

Тласък напред на електрическите трактори в селското стопанство дава случващото се в света на автомобилите

  • 23.09.2022 10:24
  • 146
  • 0
  • Новини
Електрическите трактори - скептицизъм и реалности

В наши дни няма фермери, които не проявяват интерес към новите постижения в агросектора. Сред тях особено внимание се отделя на електрическите двигатели. С други думи – използването на възобновяема енергия в селскостопанската техника. Не са малко фермерите, които проявяват скептицизъм по темата. Бъдещето обаче е тук. Виждаме го на много изложения и то бързо-бързо намира път към нас.

 

Даниел Минев: Ще се правят инвестиции в нова и високоефективна техника

 

Традиционните трактори се задвижват от дизелови или бензинови двигатели и имат хидравлични скоростни кутии. На свой ред електрическите трактори се захранват от батерии, които имат нужда само от зареждане по стандартния начин – от електрическата мрежа. За мнозина електродвигателите не са нещо ново. Те обаче не са достигнали онова ниво, при което да докажат, че могат да изпълняват тежки земеделски работи, пише гръцкото издание Agrotypos.

 

Батерията и предизвикателствата пред процеса на презареждане продължават да ограничават възможностите на електрическите трактори. Технологията е ефективна, но има нужда от усъвършенстване. Това е важна причина, поради която няма как да не присъства скептицизъм.

 

Електрическите трактори са идеални за изпълнението на задачи с ниска консумация на енергия.

 

Няколко думи за поддръжката на електрически трактор

 

Минавайки към използването на електрически трактор, фермерът ще загърби част от онова, което познава като поддръжка. Това са проверката на маслото, филтрите и т.н. Повечето дизелови трактори се нуждаят от цялостна реконструкция на двигателя след 6000-7000 работни часа. Това е скъпо удоволствие – излиза почти на цената на нов трактор. Електрическите трактори могат да работят 5-10 години, преди да се наложи да смените батерията им.

 

Съвременният пазар на електрически трактори

 

Все повече европейски фермери залагат на електрическите трактори в своите стопанства. Много утвърдени компании на световния пазар усилено разработват нови модели и технологии, за да отговарят на нуждите на съвременния свят от по-екологични машини. Всеки следващ модел става по-функционален и може да отмята повече задачи – както в една малка ферма, така и в по-голяма.

 

Съобщава се например, че електрически трактор с мощност 60 к.с. може да свърши работата на трактор с дизелов или бензинов двигател със 120 к.с.

 

По отношение на цените - електрическите трактори с мощност до 60 к.с. се предлагат ориентировъчно на цена по около 500 долара на конска сила. При по-големите модели може да се стигне до 1200 долара на конска сила.

 

Тласък напред на електрическите трактори в селското стопанство дава случващото се в света на автомобилите. Производителите на коли постигат сериозен напредък в технологията на електрическите двигатели. Те съобщават, че наближава „смъртта на дизеловите и бензиновите двигатели“.

 

Сред основните играчи е Volvo – компания, която няма да продава повече дизелови или бензинови автомобили. Британското и френското правителство, на свой ред, са си поставили за цел да премахнат двигателите, работещи с изкопаеми горива до 2040 г. Шотландия има по-амбициозна задача – тя е определила краен срок 2032 г.

 

Подобна революция със сигурност ще се реализира скоро и в селското стопанство при определени земеделски машини.

 

Добави коментар