Емил Лупанов, "Оптиком": 20 години минават като 20 мин., особено с нашия ритъм

Емил Лупанов, "Оптиком": 20 години минават като 20 мин., особено с нашия ритъм

Г-н Лупанов, през тази година фирма "Оптиком" чества своя 20-годишен юбилей. С какви чувства и размисли се връщате назад във времето и каква е равносметката Ви днес?

20 години понякога минават като 20 минути. Особено с ритъма на Оптиком. Честно казано, дори не съм разбрал, че са изминали – разликата между преди и сега се вижда само по побелелите ми слепоочия и различния брой дупки на колана. Най-хубавото на нашата работа – и това е водещото за мен – е радостта на клиентите при доставката на съвременната техника и чувството на удовлетвореност, когато тя е допринесла за повишаване на качеството и количеството на добивите. Освен това, благодарение на този 20 годишен труд, броя на приятелите ми значително се е увеличил. Отношенията между доставчик и потребител на техника са повече от приятелски! И това се вижда ясно на традиционните срещи и панаири. Затова, въпреки че понякога работният ми ден е повече от 24 часа, умората отстъпва място на чувството, че трудът ми е полезен за много хора.

Спомняте ли си някоя интересна история, част от Вашата работа във фирмата или важно решение, което се е оказало съдбоносно за успеха на "Оптиком"?
 
Съдбата винаги е рожба на случайността. Спомням си една среща през далечната 1991, когато случайно се запознах с украинец, представител на завод за производство на колянови валове за трактори. Просто беше седнал до мен в залата. Така и започна всичко – от коляновите валове до сегашните комбайни и трактори с многоброен инвентар.

Съвсем скоро ще се проведе селскостопанското изложение за техника БАТА Агро, подготвя ли се "Оптиком" и с какво смята да привлече посетителите?

Щандът ни ще бъде един от най-големите на изложението, 1200 кв.м. и надяваме се да e атрактивен за посетителите. Ще представим много и разнообразни машини, традиционно ще дадем възможност на гостите да участват в тест-драйв, да наблюдават демонстрациите, да видят новостите на щанда ни в компанията на екипа на Оптиком. По време на изложението ще покажем част от детските рисунки, които получихме за Конкурса „Искам да стана фермер” и в събота, 14.05.2011 от 10,30 часа ще обявим  и наградим победителите.

Върху кои машини ще акцентирате?

Освен традиционно показваната техника от световно-известни производители, които представляваме – Laverda, Landini, JCB, Monosem, Sulky, Kuhn, Great Plains, Ovlac и др., за първи път на нашия пазар ще покажем високо-производителни машини, които стават все по-търсени от земеделците: 
* телескопичен товарач JCB 541-70 Agri Super с товароподемност от 4,1 тона на височина 7 м, оборудван с устройство (щипка) за товарене на тор, което го прави идеален за работа както в растениевъдни, така и в животновъдни ферми с по-голям капацитет;
* 12-редова навесна сеялка за пунктирна сеитба Monosem – съчетава висока производителност с висока маневреност на полето. Сеялката е тройно сгъваема и е удобна за транспорт благодарение на малката си габаритна ширина;
* 12-редова прикачна сеялка за пунктирна сеитба Monosem – има предимствата на гореописаната и освен тях може да бъде агрегатирана към трактор с по-малка мощност и тегло. Този модел осигурява висока производителност и икономичност;
* 8 метрова сгъваема сеялка за слети култури Great Plains – осигурява върхова производителност, надеждност и удобство в един тежък и кратък сезон за земеделците;
* цистерна за разпръскване на течен органичен тор Pichon – решение за животновъдните ферми и отговор на изискванията на „Нитратната директива”;
* дебют на българско изложение ще има моделът Technofarm 80 на тракторите Landini – чрез семпли технически решения осигурява сигурност, надеждност и комфорт – идеално решение за икономически-ефективно земеделие в по-малките стопанства.
 
Ще зарадвате ли аудиторията с интересни промоции специално за изложението?

Ежегодно предлагаме разнообразни промоции на клиентите ни, било то свързани с изложения, сезон и други поводи. Тази година също се надяваме да привлечем интереса на фермерите с възможността да получат подарък - допълнителна безплатна гаранция от 1000 моточаса при покупка на телескопичен товарач JCB до края на юни, като това не изключва и специалните панаирни цени на товарачите.
Ще предложим изгодни цени за налични комбайни Laverda за жътвена кампания 2011.
Впечатляващо изгодна е цената от 89 900 евро (без ДДС) за трактор Landini 7-210 с 5-корпусен обръщателен плуг Ovlac SF5. А само за 129 000 евро клиентите ни ще могат комплексно да се подготвят с нови машини за есенната сеитба и обработки – на тази цена освен трактор Landini 7-210 и 5-корпусен обръщателен плуг Ovlac ще получат и комбиниран сеитбен агрегат Junkkari – Maestro 4000.
По повод 20 годишния юбилей на Оптиком предлагаме 20 % отстъпка за потвърждаване на предсезонни поръчки за пролетни сеялки Monosem при само 10% авансово плащане. Срокът на тази промоция е 30 юни.

Освен промоции ще имате кампания за клиентите „Празнувай с нас” - разкажете ни по-подробно за нея?

За редовните ни клиенти на резервни части, масла, консумативи сме подготвили кампания с Клиентски карти, в които при пазаруване от нашите магазини в страната ще залепват получените стикери. Играта ще се проведе от 15 май до 15 септември, като първи ще вземат клиентски карти посетилите ни клиенти на щанда на БАТА АГРО. За оборот от 400 лв се полага 1 стикер, а събирането на 3, 5, 10, 15, 25 или 30 стикера дава право на участниците да изберат измежду няколко рекламни артикула на символични цени. Сред тях ще има атрактивни мобилни апарати JCB, защитени от удар, вода и замърсяване – много подходящи за фермери, строителни работници и всички, работещи при тежки и рискови условия. Подробностите за кампанията ще бъдат представени подробно на нашия уеб-сайт www.opticom-bg.com/karti.

Какво ще пожелаете или препоръчате на Вашите клиенти, както и на колегите във фирмата по повод юбилея?
 
Преди всичко здраве! След това – 99 % труд и 1 % късмет. И естествено успешна година както по отношение на добивите, така и на цените на продукцията!