ЕП прие доклада на Петя Ставрева за подпомагане на селските райони в ЕС с милиард и 20 млн. евро

ЕП прие доклада на Петя Ставрева за подпомагане на селските райони в ЕС с милиард и 20 млн. евро

Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада на евродепутата Петя Ставрева, относно подпомагане на развитието на селските райони.

Както по-рано Фермер.БГ ви информира докладът е по предложението на ЕК за отпускане на 1.02 милиарда евро за инвестиции в селските райони като част от плана за икономическо възстановяване на ЕС. Тези средства ще бъдат добавени към бюджетите на програмите за развитие на селата и селските райони на страните-членки.

Допълнителната сумата, която всяка държава-членка ще получи, е предназначена за инфраструктура за широколентов интернет в селските райони и за проекти, свързани с преструктурирането на млечния сектор в ЕС, възобновяемите енергийни източници, управлението на водните ресурси, опазването на биоразнообразието. 

Петя Ставрева предложи всяка страна да може да разпределя получените средства според нуждите на земеделските стопани и жителите на селските райони.

Държавите-членки да осигурят бързо навременна и достъпна информация до регионалните и местни власти, както и до потенциалните бенефициенти за тези нови възможности за реализация на проекти, настоява в доклада си Петя Ставрева.

Част от средствата ще могат да бъдат насочвани  към фондове за заеми и кредитни гаранции, които са  необходими на земеделските производители в условията на криза.

"Днес селските райони в Общността се нуждаят от повече средства за развитие и модернизиране. Само така ще спрем миграцията, ще опазим природата и ще осигурим заетост и нови работни места". Това заяви Петя Ставрева при представянето на доклада си в пленарната зала на ЕП в Страсбург. "Трябва да отбележим, че 1 020 000 000 евро ще подкрепят агросектора на Европейския съюз в един труден момент", каза още Ставрева, която е член на групата на ЕНП-ЕД. "Докладът показва активното отношение и съпричастността на европейските институции към бъдещето на аграрния сектор и селските региони в Общността. Винаги съм смятала, че помощта е най-ценна, ако дойде в момент, когато хората имат най-голяма нужда от нея", каза още българският евродепутат.

По информация на Петя Ставрева България може да усвои между 80 и 100 млн. лв. от допълнителните евросредства за селските райони.

По темата четете още:

Петя Ставрева: България може да усвои между 80 и 100 млн. лв. от допълнителните евросредства за селските райони

Още 1.02 милиарда евро за селските райони в ЕС. Петя Ставрева предложи гаранционен фонд за кандидатите по проекти