Фасул и грах в протеиновите култури - подпомагане, само когато са за зърно

Фасул и грах в протеиновите култури - подпомагане, само когато са за зърно

Интервенцията за обвързано с производството подпомагане за протеинови култури ще продължи да се прилага с две особености. Това са, че фасулът в протеиновите култури може да бъде само фасул за зърно. А грахът може да бъде само грах за зърно - зимен и пролетен.

 

Това каза директорът на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието Аделина Стоянова на една от срещите за разясняване на Стратегическия план.

 

Множество въпроси по схемата бяха свързани с това дали все пак грахът може да се използва за зелено торене. Ето го и отговорът:

 

“Ако го заявите грах в интервенцията за протеинови култури, трябва да го приберете като грах за зърно и не можете да го използвате за зелено торене”, разясни експертът.

 

По схемата за обвързано с производството подпомагане за протеинови култури освен фасул и грах за зърно ще се подпомагат още леща, нахут, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях.

 

Има и нещо друго.

 

“Имаме нова интервенция в плодове и зеленчуци, като в нея могат да се комбинират и плодове и зеленчуци в планински райони. Изискването е стопанството да е не по-малко от 5 дка и не повече от 15 дка.

 

В тази интервенция са допустими абсолютно всички плодове и зеленчуци както във всички останали интервенции. Особеното е, че тук се допуска зелен фасул.  Ако отглеждате зелен фасул и стопанството ви е до 15 дка, можете да го заявите в обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци в планински райони”, каза още Стоянова.

 

При обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци в планински райони не се изисква реализация на продукцията. Тук уточнението за градините е, че те вече трябва да са плододаващи.

 

“Ако прецените, че вашето стопанство с 15 дка е достатъчно конкурентоспособно, имате възможност да не го заявите по тази схема, а да се възползвате от всяка друга интервенция за обвързана подкрепа.

 

Това че стопанството ви е в планински район не означава, че трябва да заявите точно тази интервенция. Можете да изберете нея или да комбинирате другите интервенции, в зависимост от това какво отглеждате”, обясни Аделина Стоянова.

 

По схемата за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци в планинските райони видовете култури, които ще се подпомагат са: фасул, домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде (листа с допустими сортове, без винено грозде).

 

Изискването е да имате минимум 0,5 ха (заедно или поотделно), както и до 1,5 ха земеделски площи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар