Fendt представи новия силажокомбайн Katana с двигател 650 к.с.

Fendt представи новия силажокомбайн Katana с двигател 650 к.с.

 

FENDT  представи първия силажокомбайн, въпреки че ще отнеме години преди да е възможно да се появи на пазара в България. FENDT Katana 65, кръстен на самурайския меч, има 16 литров V8 650 к.с. MTU двигател.

 

За незапознатите с производителя на двигателя, той е разработен съвместно с Дайлмлер Крайслер и е първия от този размер, използващ селективна каталитична редукция. Това означава, че Катана обработва отработените газове като това отговаря на ниво 3б за  емисиите за следващата година.

 

През следващата година 6 прототипа предварително производство ще работят в Германия и в държави в Европа. Продажби няма да има до тестването на пълен обем производство до 2013. В последствие около 30 силажокомбайна FENDT Katana ще се тестват от потребители. Два прототипа работиха през 2009 и 2010 г. в Кумбрия, Северозападна Великобритания.

 

Пълните технически данни за Катана са все още оскъдни, тъй като AGCO пази детайлите по техническата му обезпеченост. Но да започнем с това, че ще използва Kemper grass и хедър за царевица ( интересен избор, тъй като Kemper grass е собственост на John Deere).

Нарязания материал ще преминава през шест ролки като дължината на отрязване ще варира от 4мм до 42мм. Фенд твърди, че е 750 милиметровия диаметър на барабана на Катана е най-големия на пазара.

 

Катана има и специално проектирана кабина с мултифункционален подлакътник и нов джойстик, успоредно с 10 инчов Varioterminal, видян за първи път при трактор 800 Vario, пуснат на пазара миналата година.

Agco инвестира сериозно в своята производствена база в Hohenmölsen, близо до Лайпциг, която ще отговаря предимно за производството на Катана, наред с други машини за прибиране на реколта/ комбайни.

Ще се отличават също така задната ос окачване и 40kph box, въпреки че това няма да е през призмата на добре познатата на компанията Vario трансмисия. На официалното откриване на пазара (пролетта на 2011 г.) се очаква Фенд да обяви нова технология за намаляване използването на горива по време на жътва.


Agco признава, че този първи набег в събирането на реколтата от тяхна страна ще бъде изпитание за дилърската мрежа в цяла Европа.

 

Фенд заяви, че осигуряването на силажокомбайн и създаването на негови последващи модели е от решаващо значение както за доставчиците, така и за земеделските производители.

 

Въпреки че няма да бъде достъпен идните две години, Катана ще постави котката сред гълъбите на пазара на този вид техника, предвид солидните пазарни позиции на Claas и John Deere. Макар и да звучи твърде оптимистично пазара на силажокомбайни се разраства и има място за новодошли.

 

Технически данни за Fendt Katana 65:
Двигател MTU (Mercedes) 16 литров V8 SCR
Мощност 650 к.с.
Трансмисия 40 км/ч
Kemper grass и хедър за царевица
720 мм диаметър на барабана (Spec 720mm diameter drum)
4 мм - 42мм дължина на отрязък
В наличност : 2014 г.