Фермери искат опростяване на ОСП

Фермери искат опростяване на ОСП

 

На 10 ноември мина първата тристранна среща, на която започна да се търси компромис за реформата на ОСПТова обаче едва ли ще е лесно, тъй като позициите на ЕК, ЕП и Съвета се различават по проценти и амбициозност по отношение на екологичната насоченост. 

 

Някои политици и активисти вече се изказаха, че новата ОСП е стъпка назад. На същото мнение е и зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, според когото нито едно предложение за компромис не включва в достатъчна степен целите на стратегиите „От фермата до трапезата“ и за Биоразнообразието. 

 

На противоположната позиция обаче са немските фермери, които се надяват да бъдат постигнати бързи решения на предстоящите триалози – още през първото тримесечие на 2021 г., така че новата ОСП да влезе в сила от 1 януари 2023 г. 

Асоциацията на фермерите в Германия настоява за опростяване на ОСП.

Нейният председател Йоаким Руквиед недоволства, че няма оценка на въздействието за двете стратегии, които бяха публикувани по-рано през годината. Според него е необходимо да се докаже техният ефект в бъдеще, както и да се осигури продоволствената сигурност. 

 

Например по отношение на искането за намалена употреба на препарати за растителна защита, фермерите са убедени, че това трябва да се прави само на базата на научни изследвания и доказателства. „Не може де се поставят на риск реколтите, както и да се застрашава безопасността на храните“, обосновават се те.

 

Според Йоаким Руквиед „ОСП трябва да стане по-екологична политика и ще стане“, но призова за реализъм. Неговата асоциация подкрепя екосхемите по Първи стълб, но те трябва да се прилагат в целия ЕС и да са интегрирани с производството, вместо например да налагат изкуствено изваждане на земи.

 

Какво предстои от тук нататък? Следващият триалог е планиран на 27 ноември. Очакванията са след това Комисията по селско стопанство на ЕП да потвърди постигнатата договореност на 30 ноември, а пленарната сесия на ЕП ще бъде на 14 – 17 декември, уточняват от Министерството на земеделието в последния си бюлетин за ОСП.
 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Technologistan
на 05.11.2021 21:28
<a href="https://www.technologistan.pk/how-to-check-telenor-balance-code-balance-inquiry-of-telenor-sim-2021/">Technologistan </a> is the popoular and most trustworthy resource for technology, telecom, business and auto news in Pakistan
Добави коментар