Фермери от България видяха как се произвеждат комбайните LAVERDA

Фермери от България видяха как се произвеждат комбайните LAVERDA

В края на месец октомври Трактор.БГ, заедно с група фермери от България посетиха завода на италианския производител на комбайни Лаверда ( LAVERDA ) в Италия по покана на фирма Оптиком. В красивото италианско градче Бреганце в Северна Италия, заводът на Laverda се разпростира на 22 хектара, от които 60 000 кв. м покрита площ и в него се произвеждат годишно 1500 комбайна.

 

Фермерите имаха възможност да се запознаят с историята на марката Laverda и нейното развитие през годините, както и да видят самия производствения процес.

На специална презентация организирана от Laverda за българските фермери бяха представени в аванс новата серия при комбайните Laverda M400. Тя е представена в два модела Laverda M410 Advanced и M400 Advanced, които ще бъдат показани и на тазгодишното световно изложение за селскостопанска техника в Хановер - Агритехника 2011.

 

В новата серия Laverda М 400, италианският производител изненада фермерите с много нововъведения и подобрения:


Нов динамичен дизайн,
Нов по-икономичен двигател - SISU Power, отговарящ на новите норми EURO ІV. Покриването на нормите става, чрез каталитичен катализатор плюс селективен катализатор, което от своя страна води до по-нисък разход на гориво, поради по-оптималното впръскване на горивото.
Нова хидравлична трансмисия,
Увеличен обем на шнека,
Увеличен ъгъл на овършаване на 120 градуса.

 

Моделите от тази серия са оборудвани с борд компютър с тъч скрийн дисплей, чрез който операторът на машината управлява всички работни процеси. Системата има и други важни функции, а именно известяване при открит проблем в машината и възможност за проверка на всички системи на комбайна - проверка на охлаждане, масло и т.н. От Лаверда подчертаха, че новият монитор повишава значително продуктивността на комбайна, тъй като операторът може много по-лесно да работи с комбайна и е изключително полезен на фермерите в тежките месеци на усилена жътвена кампания.

 

Обновената кабина е с увеличена видимост. От компанията са направили и нововъведения при хедера, който разполага със системата GSAX за автоматично нивелиране на хедера по време на жътва, като също така има и система за странично плаване при жътва.

 

За по-малките стопанства от Laverda представиха на фермерите и също обновената серия М 300, която е в две версии: М300 - модели без втори барабан и без приемен битер и M300MCS, с втори сепариращ барабан, който допълнително отделя зърното от сламата и така повишава ефективността на сламотръсите. Това е един по опростен комбайн, с който също можем да свършим добре работата си, само че обикновено с по-малка скорост и разбира се на много по-ниска цена на самата машина.

След подробната презентация на комбайните Laverda, фермерите проследиха целия производствен процес на комбайните. От завода са горди именно с това, че над 80% от компонентите на машините се произвеждат на място от парче метал, което гарантира високото качество на отделните компоненти на машините.

Оборудвани с четири високотехнологични лазера, всяка част бива изработвана прецизно и качествено, като всеки компонент минава задължителен контрол на качеството. Конвейрът, където се сглобяват готовите вече компонети на комбайните, изключително впечатли фермерите и те се увериха, че при комбайните Laverda няма компромис с качеството и сигурността. Всеки готов комбайн минава задължителен тест на всички отделни части преди да бъде изведен от завода.

 

Обиколката завърши именно в сервизния център, където фермерите видяха автоматизираните кули за резервни части и системата за обслужване на клиенти, която стана ясно работи безупречно.

 

Любезните домакини от Лаверда посрещнаха българската група с българското знаме, закачено редом с италианското и ни изпратиха с чаша хубаво италианско червено вино и италианска паста, а българските фермери се убедиха на място, че това един от най-важните и стратегически заводи на концерна AGCO, в който качеството на производството и добрият сервиз е издигнат на първо място. Именно тук компанията е обособила и своя център по усъвършенстване производството на комбайни и произвежда четирите марки, които притежава. Скоро се очаква да отвори врати и новият клиентски център в който ще са обособени зали за срещи и презентации, както и музейна експозиция.