Фермерите в Белгия протестираха с трактори - блокираха пътя към границата с Франция

Фермерите в Белгия протестираха с трактори - блокираха пътя към границата с Франция

Белгийски млекопроизводители блокираха вчера с тракторите си няколко шосета в знак на протест срещу политиката на правителството при сформирането на цената на млякото, предаде АФП. Протестирали са повече от 130 човека със 70 трактора. 40 от тях са блокирали пътя към границата с Франция в провинция Ено.

Сега пазарната цена на млякото е около 20 евроцента, като, за да има някаква печалба за производителя, цената трябва да е 50 евроцента, смятат протестиращите. Това не е първия протест на белгийските фермери, които са против начина на  формирането на цените, на която изкупуват продукцията им.

През май 12 хил. човека блокираха подходите към 81 млекозавода във Франция. В средата на юни стотици фермери от Белгия протестираха с трактори в Брюксел. На 29 юни около 300 човека блокираха пътищата към складовете на търговски вериги в Белгия, съобщава Евронюз.

Българските млекопроизводители продават млякото си на изключително ниски цени – на места изкупната цена е 15 – 20 стотинки. Освен това мандрите забавят плащанията с близо месец, сигнализират фермери. Сега те се надяват да получат подкрепа в това отношение от новите управляващи. Ако не видим, че работят за промяна и подобряване на животновъдния сектор, както и на селското стопанство като цяло, сме готови на нови протести с животни и техника, заявяват фермери.