Генадий Григоров: Успешно земеделие се прави с нови машини

От тази година зърнопроизводителят от Хитрино жъне с два комбайна на Case IH

  • 126
  • 0
  • Новини
Генадий Григоров: Успешно земеделие се прави с нови машини

Генадий Григоров от Хитрино е посветил 23 години от живота си на работата със земята. Зърнопроизводството се е превърнало в успешен агробизнес, който той заедно със семейството си постоянно надгражда и развива чрез инвестиции в модерна агротехника и иновативни технологии. Признава, че за него едно стопанство е успешно, „когато успяваш да подменяш редовно автопарка си”.

 

Земеделец: С правилните машини пестим време за семейството си

 

„За нас, земеделците, е ясно – със стари машини няма как да правиш успешно земеделие. Успяваш ли всяка година да купуваш нова техника, за да подменяш старата според нуждите на стопанството – това е успешно земеделие!“

 

 

И действително автопаркът доказва думите на земеделеца. В последните години той прави инвестиции в ключови машини за едно стопанство – техниката за прибиране на реколтата. Миналата година Генадий купува верижен комбайн Case IH Axial-Flow 8250 с дрейпър хедер MacDon.

 

„Роторната технология дава на стопанина по-висока производителност спрямо обикновения сламотръсен комбайн. Не можеш например да минеш на по-високопроизводителна машина, без да отидеш на роторен комбайн. При него овършаването е добро и начупването на зърното е много по-малко. При верижния комбайн утъпкването е минимално в сравнение с колесния и почвата не се сбива!“

 

Ефективността на всяка машина е много важна за качеството и количеството на реколтата. Още повече, когато техниката работи в трудни условия. Комбинацията, на която Генадий залага – верижен комбайн Case IH Axial-Flow 8250 със система за автоматизация AFS Harvest Command и дрейпър хедер MacDon, се оказва точното решение за стопанството му.

 

„Реално системата AFS Harvest Command за автоматизация на жътвата дава свобода на самия водач на комбайна. При промяна в условията на жътва тя моментално и автоматично настройва параметрите на комбайна. По този начин се постига по-висока производителност без намесата на оператора.“

 

 

След добрите резултати, постигнати с роторния комбайн Case IH и дрейпър хедера MacDon, Генадий взема решение да инвестира отново в същата комбинация от машини и от тази година той жъне с двата комбайна Case IH Axial-Flow 8250.

 

Земеделецът споделя и опита си с новите технологии, които се прилагат в стопанствотоAFS навигацията на Case IH и AFS RTK + сигнала за корекции от мрежата на Тайтън Машинъри България.

 

„Имам вече три навигации от Тайтън Машинъри с корекция на сигнал и на трите машини. Първата навигация ползвам повече от година и съм много доволен. И корекционният сигнал е много добър. В помощ е – нямаш застъпване, нямаш умора на водача и можеш да следиш много други дейности, докато самият комбайн или друга техника се придвижва автоматично по полето.“

 

 

Целия разговор с Генадий Григоров и споделен опит за работата му с машините на Case IH може да откриете в сайта на Тайтън Машинъри България.

 

За да не пропускате нов епизод от видео поредицата „Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH", може да се абонирате за YouTube канала Тайтън Машинъри или да следите Facebook страницата на компанията. 

Добави коментар