Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

GPS системи за българските фермери? Защо не?

GPS системи за българските фермери? Защо не?

Българските фермери почти не ползват GPS системи в своите трактори и комбайни, но в редица Европейски страни този тип навигация и мониторинг по време на жътва, оран, пръскане и други агротехнически мероприятия спестява значителни разходи и води до увеличаване на реколтата със средно 10-17%.

За тези стопани, които искат да работят на високо ниво и според последните технологии в сектора, една GPS система е повече от условия за повишаване на производителността. През последните 12 месеца, цените на навигационните системи значително паднаха, като за някои модели сривът в цената бе с близо 80%! Обикновена GPS система струва около 5000 лева, но ако към нея има и устройство за безкормилно управление на комбайна или трактора, цената скача с 15 000 лв. Такива устройства достигат прецизност по време на жътва или оран в степен до само 10 мм. отклонение от перфетната посока на работа. Съществен принос GPS системите имат и когато са съчетани с чип карти за анализ на агротехническите мероприятия и ги съчетават в един общ работен процес и мониторинг. Така ако в дадена част на блока сте ожънали по-малко пшеница, когато тракторът мине с данни в чип-картата през това място, той ще натори повече, така че слабият добив на този почвен терен да се компенсира.

Днешните GPS системи стават все по модерни, с по-цветни екрани и допълнителни функции. Почти всички от тях са съвместими с широко разпространените Windows XP операционни системи и позволяват последващ анализ на всички работни процеси на полето.

Всички тези високотехологични творения са създадени с една цел да улеснят и да подобрят работата на фермерите, като паралелно с това доведат до увеличаване на реколтата. Кога родните зърнопроизводители ще имат възможността да концентрират вниманието си върху тези методи за увеличаване на производството и намаляване на разходите, не знаем, при положение, че само тази година те търпят огромни разходи заради липсата на адекватна държавна политика по компенсиране загубите заради сушата и липсата на регулаторни механизми в пазара за зърно.

Коментари
ivan lubenov
на 09.03.2011 18:51:51
tezi sa izmennici nali niama6e da hodiat tam a samo na BATA agro[:tongue:][:tongue:][:tongue:][:tongue:]
niki70
на 12.03.2011 20:33:02
Нищо лошо няма в това че не членуват в БАТА.Нека БАТА да има конкуренция а пък белким и ние се възползваме от по евтините машини на не членуващите в тая асоциация на вносителите[:success:][:success:].
ники
на 13.03.2011 09:44:51
БАТА СЕГА СИ УМИРАТ ЧЕ НЕ СА НА АГРА[:hammer:]В МЕСЕЦ МАЙ ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ САМО КЕБАПЧЕТА
thekwo6
на 13.03.2011 18:57:22
е как не са, като тука се вижда и ФЕРМЕР 2000 - Масей фергюсон, и Кейсове на Римекс, и Ню Холанд....На мен по принцип всяко такова обединение като Бата ми намирисва на картел...
niki70
на 13.03.2011 20:08:37
Анимекс също се внисители на NEW HOLLAND ,не е само Вантотрейд.Машините и частите за тях излизат от един конвеер но пристигат до нас през различни доставчици.За наша голяма радост не е само Ванто на пазара за машини и части от марката NEW HOLLAND.Колкото повече вносители толкова по добре за нас клиентите.
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug