Градинарски съвети за начинаещи

Има няколко главни съвета, които е добре да следвате, когато сте начинаещи в градинарстването

  • 8
  • 0
  • Новини
Градинарски съвети за начинаещи

Градинарството е едно от най-страхотните хобита, които може да предприемете. Не само защото помагате на природата, когато се грижите за растения, но и по ред други причини — може да освежите пространството вкъщи, да създадете различна атмосфера, или просто да прекарвате време в грижа за нещо живо. Има няколко главни съвета, които е добре да следвате, когато сте начинаещи в градинарстването. 


Изберете най-подходящото място за създаване на градина


Най-доброто място да създадете своя градински рай е мястото в дома ви, което има най-подходяща светлина, като това може да е на терасата, където си пиете кафето, в хола, където играете хазартни игри, или в друга стая, в зависимост от изложението на апартамента ви. Още по-добре за растенията би било, ако живеете в къща и можете да използвате дворното си пространство.
Планирайте какво ще засадите


В зависимост от сезона и променливите фактори, свързани с него, като температура, валежи и часове дневна светлина, плантацията, която изберете също е от значение, тъй като тези фактори могат сериозно да се отразят върху растежа на насажденията ви. За да се подготвите за успех в градинарството, не забравяйте да планирате логистиката на градината си предварително. 

 

Ако живеете в апартамент, има много растителни видове, които виреят добре и на не толкова светли помещения, както и такива, които не изискват много вода. Такива растения могат да бъдат спатифилум, растението паяк, кактуси, цъфтящи растения като мушкато, или пък зелени като фикус и палма. Те могат да разведрят пространството в дома ви, без да ви натоварват с неприятни задължения като често поливане и грижа.

 

Къщата и дворното пространство позволяват засаждането на по-големи растения, както и плодородни такива, които не могат да виреят в саксия. Това могат да бъдат овощни дръвчета, зеленчуци, храсти и други, които могат да украсят дворното пространство. Когато избирате място в двора си, където да засадите градината си, не забравяйте да вземете предвид количеството светлина, което получава всяка зона в двора ви, както и доколко е достъпен източникът на вода за ефективно поливане.

 

 

Определете най-подходящото време за засаждане 


След като изберете растителните видове, които искате да засадите, е добре да имате предвид и кога е най-подходящото време да засадите съответните растения. Най-пагубно може да се окаже да не сте наясно с това, когато ги купувате, тъй като грешните условия на засаждане могат да навредят на самите растения.


Подготовка за засаждане


Щом сте избрали вида растение и дойде подходящото време за засаждане, е време да се подготвите за засаждането. Направете списък на необходимите неща и съберете всичко, от което се нуждаете — от градински семена до инструменти за копаене и нови маркучи.

 

Ако не разполагате с двор, а живеете в апартамент, можете да се възползвате от предимствата на домашната градина по друг начин. Забавни варианти като комплекти за отглеждане на собствени микрозеленчуци, саксии с билки и подправки на терасата и правят градинарството в апартамент, апартамент или градска къща малко по-удобно.

 

Необходимо е предварително да подготвите и почвата. При отглеждането на плодове и зеленчуци е важно почвата да е плодородна, добре дренирана и лека. Идеален начин да си осигурите свежа, плодородна почва е да използвате компост. 


Грижа за растенията


Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато започвате своето начинание в сферата на градинарството, е грижата, която е необходимо да полагате, за своите растения. Също както всичко живо, цветята имат нужда от редовно поливане, за да растат жизнени и красиви. Когато ежедневно, или дори веднъж седмично им обръщате внимание, ще сте сигурни че всичко е наред с тях и няма да изсъхнат.

 

Добре е също да имате представа как да контролирате плевелите, в случай че се появят в градината ви. Плевелите могат да затруднят растежа на културите, а освен това могат да създадат неподдържан вид на градината ви. 

 

Ежедневната грижа и внимание са препоръчителни за всяка една градина. Обръщайте внимание на своите посеви и наблюдавайте проблемите, докато са все още лесно отстраними. Когато уловите проблемите (например вредители, болести по листата, проблеми с поливането), докато все още не са развити, можете лесно да ги отстраните.

 

При стайните растения е важно да се следи за вредители по листата, за да може да бъдат премахнати веднага щом се появят. Това предпазва здравите листа да не се заразят като болните, тъй като в повечето случаи тези зарази приличат на вирус, който се разпространява бързо.

 

 

Насладете се на растенията си


След като вече сте изпълнили всички стъпки и растенията ви са в своя разцвет, можете да се насладите на труда си. Градинарството като занимание не е много трудно и ако се следват основните принципи, може да бъде доста успешно. В крайна сметка е важно това ново хоби да ви харесва, затова може да опитате да проучите различните растения в интернет и да изберете онези, които най-много ви допадат и които най-много се доближават до възможностите ви да отделяте време, в което да се грижите за тях. Така може да декорирате пространството в дома си и да се радвате на своите растения.