Христофор Бунарджиев: БАТА ще настоява за облекчени процедури при проектите за техника

Христофор Бунарджиев: БАТА ще настоява за облекчени процедури при проектите за техника

След като вчера Българската асоциация на търговците на агротехника ( БАТА ) обяви стартирането на ново селскостопанско изложение БАТА Агро, от Асоциацията официално заявиха, че няма да участват в селскостопанските изложение Агра в Пловдив и Селското стопанство и всичко за него в Добрич. За повече подробности Трактор.БГ разговаря с Христофор Бунарджиев, председател на БАТА.

Г-н Бунарджиев, как Българската асоциация на търговците на агрoтехника ( БАТА )  стигна до решението за собствено селскостопанско изложение?

Решението за собствено селскостопанско изложение изобщо не е нещо ново. То е записано в нашия устав. Още при създаването си преди три години през 2006 г,  това сме го заложили в нашия устав, както много други световни организации. Просто до сега, заради развитието на бизнеса и други фактори, нямахме време да фокусираме вниманието си върху решаването и на тази задача. Но сега, когато така нареченият cost cutting или намаляването на разходите за бизнеса е така необходим, трябваше да пристъпим към това решение, което ще оптимизира нашия бизнес.

Означава ли това ваше решение, че 15-те члена на БАТА няма да вземат участие в Агра – в гр. Пловдив и Селското стопанство и всичко за него – в гр. Добрич?

Решението, което взехме е всеки един от участниците в БАТА да подпише декларация, че няма да участва в другите изложения, за да може да концентрира силата си единствено върху нашето изложение. Защото виждате, че в момента ние сме като цирк Буш – започва Агра, после Винария, след това различни регионални изложения – в Русе, в Търговище... След това идва панаирът в Добрич – сами можете да си представите за какви разходи става въпрос. А Вие, знаете, примерно в Германия, а вече и в Болония  изложенията се провеждат веднъж на две години.

Така ли ще е и с БАТА Агро?

За сега изложението ще бъде всяка година. Нека да направиме първия модул, след което ще дискутираме този въпрос. Но по мащаба и прицела си изложението БАТА Агро ще бъде много близко до ЗарАгро, което се проведе през миналата пролет.

На какво ще заложите в новото изложение БАТА Агро – само изложение ли ще е или ще е по-динамично?

Разбира се, изложението ще е много динамично – с демонстрации и тест драйв, със всички възможности, които дава едно изложение, което се провежда на открита площ.

Какво е отношението ви към фирмите, които не членуват в асоциацията? Ще ги призовете ли да се включат?

Те, разбира се, са добре дошли, както на изложението, така и да станат членове на Асоциацията. Искам да подчертая, че това не е затворен елитарен кърг от баровци. Напротив – това е едно отворено сдружение, целта, на което е да привлече колкото се може повече членове.

Ще търсите ли партньорство с фермерски организации за провеждането на изложението?

Задължително! В моята програма, като първа точка е заложено осъществяването на контакти с подобни структури. След избирането ми за председател на БАТА първото нещо, което направих е организирането на среща за обсъждане на проблемите и излизане с обща концепция с БАТА, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България и Асоциацията на консултантските компании.

БАТА, заедно с останалите организации ще настоява ли пред МЗХ за облекчени процедури към изискванията на фирмите доставчици по проектите за техника?

Или сте ми чели мислите, или аз съм чел Вашите – задължително да!

Каква година ще е 2010 за вносителите на земеделска техника в България?

Очертава се като изключително трудна предвид факта, че в момента всички компании разполагат с огромна стокова наличност. Това е проблем номер едно в момента, тъй като миналата година, за да можем да изпълняваме доворите за доставка на машините, веднага след като клиентът ги поръча бяхме поръчали много машини. Заради драматичното забавяне разглеждането на проектите в ДФЗ обаче ние се оказахме със стокова наличност от порядъка на 100 – 150 млн. лв под формата на трактори, комбайни и прикачен инвентар. Фермерите не могат да ги ползват, ние не можем да ги продадем, дъждът ги вали, ръждясват и остаряват.

автор : София БЕЛЧЕВА

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!