Христофор Бунарджиев стана Агробизнесмен на България за 2008 г.

Христофор Бунарджиев стана Агробизнесмен на България за 2008 г.

Изпълнителният директор на Старозагорската компания "Булагро Груп Холдинг" ЕАД Христофор Бунарджиев стана Агробизнесмен на България за 2008 г. Призът бе връчен вчера на официална церемония в София, на която присъстваха водещи лица от агробизнеса в България. Почетната купа 'Агробизнесмен на България 2008", която се присъжда от в-к Български фермер бе връчена на Христофор Бунарджиев лично от зам.министъра на земеделието Бюрхан Абазов. Официални поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на България , Георги Първанов, от кмета на Стара Загора, Светлин Танчев , от ректора на Тракийския Университе в Стара Загора и др.

На официалния коктейл по награждаването, който се проведе в ресторант "Форум" на НДК в София, присъстваха арендатори от всички краища на България, управители на водещите фирми в областта на финансирането и търговията със селскостопанска техника, семена, торове, както и редици официални гости от администрацията.

На пресконференция по-рано в пресклуба на БТА в София, Христофор Бунарджиев изнесе доклад за перспективите в развитието на агро-сектора у нас. Според Бунарджиев няма как хранителната индустрия да не бъде засегната от финансовата криза, понеже България традиционно е нетен износител на зърнени култури. Затова ако има игра с цените на храните, това не е заради някакъв монопол или картел, а поради това, че българският пазар е част от световния, обясни той. Това, което се случва на световните пазарите със спада на зърнените култури, е краткосрочен процес, смята още Христофор Бунарджиев.  Според него борсовите цени се движат преди всичко от емоциите. По думите му има две чувства, които доминират - едното е алчността, когато цените вървят нагоре, а другото е страхът, когато цените падат. Спадът на цените на зърнените култури ще продължи в следващите 6 и 9 месеца, после според него цените ще се вдигнат, тъй като няма някакъв реален фактор за техния спад. Има реална и справедлива цена за производителите на зърно – реалната е тази, която пазарът предлага. Тези, които продават притиснати от лихвите по кредитите, бързат, а тези, които купуват, не бързат.

Повечето от производителите ще разберат, че в тази ситуация е по-добре да не продават зърното си, смята той. Реалната стойност на пшеницата е между 260- 270 лв. за тон, а сега тя се продава с 20% под реалната й стойност, което е убийствено за производителите, смята Бунарджиев. Производствените разходи обаче тази година са значително по-високи, а себестойността на продукцията - много по-висока.

Ако световното земеделие е в криза, значи и българското земеделие ще бъде в криза. Кризата в земеделието ни обаче не е такава, пред каквато сме били изправени през 90-те години. Няма сектор от националната икономика, който да е успял да устои на толкова трусове, смята Буранджиев. В същото време няма земеделие, което да е по-малко подпомагано от българското, но въпреки всичко то може да се развива.

Банковите институции трябва да предоставят допълнителен ресурс за земеделските производители, смята още той. Засега няма информация банките да са отказали кредити за земеделие. Трябва да се помисли за предоставяне на допълнителни държавни гаранции при вземане на кредити за агросектора, каза още Агробизнесмен на България за 2008 година.